Ernstbergers sista dygn i frihet: ”Inget att ångra i min värld”

Alexander Ernstberger döms för mutbrott och trolöshet mot huvudman till sex års fängelse och näringsförbud i tio år.
Alexander Ernstberger intervjuades av TV4 strax före det att han lämnade över sig.
Foto: TV4 / Skärmdump
- Jag är oskyldig, säger Johan Bergsgård som hämtade domen personligen i hovrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Allra-toppen Olle Marcusson under tingsrättens slutplädering. Natten mot fredag överlämnade han sig själv till polisen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Allras vd Alexander Ernstberger, 35, har lämnat över sig till polisen.

Sitt sista dygn i frihet tillbringade han på semester med sin familj.

– Ett chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske, säger han om fängelsedomen.

Alla efterlysta i härvan är nu i häktet. 

Sent på torsdagskvällen sa Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra, att han skulle överlämna sig till polis – efter att Svea hovrätt dömt honom till sex års fängelse och näringsförbud i tio år.

– Jag befann mig på semester med familjen några timmar från stan men är på väg tillbaka till Stockholm och kommer givetvis att infinna mig. För övrigt så har ingen från polisen sökt mig, sa han då.

Först på fredagseftermiddagen gick Ekobrottsmyndigheten ut med att han och de två andra personer som häktats i sin frånvaro – Olle Marcusson och David Persson – överlämnat sig till polisen.

Alexander Ernstberger: ”Omtumlande” 

Ernstberger döms för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han tycker att domen är ”chockerande”.

– Att hovrätten kan komma fram till en så annorlunda slutsats baserat på samma material och samma händelseförlopp är nog för många en gåta. Ytterligare kommentarer låter jag anstå tills att vi har analyserat domen fullt ut, säger han.

Innan han överlämnade sig till polisen fick TV4 Nyheterna en pratstund med 35-åringen utanför hans hem på Lidingö.

– Det är fruktansvärt och så klart omtumlande. Jag kommer semesterklädd från semester med familjen. Det är ju ett liv som är helt främmande för mig, så vi får se vad det innebär, sa han till tv-kanalen.

Han ångrar ingenting och tänker överklaga domen.

– I min värld finns det inget att ångra, i meningen att hade inte de här affärerna skett, så hade det varit 120 miljoner kronor mindre på fondspararnas konton, säger han till TV4 Nyheterna.

Skadestånd på 230 miljoner kronor

Samtidigt slår Johan Bergsgård, en annan av Allra-profilerna, tillbaka mot hovrättens beslut. Han döms till fyra års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han ska också ”solidariskt med Alexander Ernstberger, Olle Marcusson och David Persson Rothman” – de tre andra dömda i Allra-härvan - betala skadestånd till Pensionsmyndigheten.

Det är pengar som ska gå till de 100 000 premiepensionssparare som drabbades av Svensk Fondservice/Allra. Sammanlagt rör det sig om närmare 230 miljoner kronor.

– Jag är helt oskyldig, säger han till Expressen.

Men hovrätten är hård mot Johan Bergsgård, med förflutet som aktieförvaltare, näringslivsjournalist och chef för bland annat Delphi Economics.

”Huvudmannen har genom brottet tillfogats mycket betydande skada. Johan Bergsgård har allvarligt missbrukat sin ställning som ansvarig förvaltare för SFS-fonderna och det särskilda förtroende som det innebär att få förvalta pensionsmedel.”

Tvingas lämna ifrån sig passet

Bergsgårds roll i Allra-härvan var hans position som förvaltningschef i i Svensk Fondservice/Allra, SFS och ansvarig förvaltare för SFS-fonderna. Som sådan ansvarade han för att besluta om hur fondernas medel skulle placeras och för att verkställa placeringsbesluten. Han var också ordförande i SFS placeringsråd.

Han har inte häktats, men har beordrats att lämna ifrån sig passet. Försöker han fly landet kommer han att häktas. Det blir också en betydande ekonomisk smäll för honom.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!