Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ernstberger tar strid om lyxbåt värd 7,6 miljoner

– Båten är inte min, säger Alexander Ernstberger. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Polisutredningen mot Allra och de personerna som är kopplade till verksamheten pågår för fullt. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Båten en Delta 54 är värderad till 7,6 miljoner kronor. Foto: / FRANKIEFANG

Allras grundare Alexander Ernstberger befinner sig i bråk med Kronofogden.

Striden gäller den beslagtagna lyxbåten. Kronofogden vill av kostnadsskäl  sälja båten innan fallet är avgjort.

– Den är inte min, säger han till Dina Pengar.

Lyxbåten, en  Delta 54 av 2011 års modell, togs av Kronofogden i samband med de razzior som genomfördes när Alexander Ernstberger satt häktad i höstas, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Båten belades med kvarstad, och ingår i de krav som Pensionsmyndigheten flaggat för på 242 miljoner kronor. Det är pengar som myndigheten anser att pensionsspararna i som satsat i PPM-systemet har blivit blåsta på.

Lyxbåten värd 7,6 miljoner kronor

Pensionsmyndigheten vill att båten ska säljas. Den är värderad till 7,6 miljoner kronor. Normalt skulle man ha väntat med försäljningen, men nu vill Kronofogden avyttra båten på direkten. Orsaken är att båten helt enkelt har blivit för kostsam att förvara. 

LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstbergers lyxbåt i beslag

Kostar en kvarts miljon att förvara

Enbart vinterförvarningen kostar 97 450 kronor. Beräknad årskostnaden: en kvarts miljon.

En av sovhytterna i en Delta 54

Kronofogde Clarence Eliasson har slagit fast att den får säljas.

Men Alexander Ernstberger hävdar att det inte är han personligen som äger båten, utan företaget Whirlybird AB som i sin tur ägs av Ernstberger. I och med att de ekonomiska kraven är riktade mot Ernstberger personligen ska båten inte kunna tas av Kronofogden.

Kronofogden har lagt beslag på båten en Delta 54. Foto: / FRANKIEFANG

Alexander Ernstberger anser att Kronofogdens och Pensionsmyndighetens argumentering inte håller och nu ska striden om lyxbåten Delta 54 avgöras av Nacka tingsrätt.

LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstberger slår tillbaka mot medierna 

Använde sin privata båt som inbyte

Kronofogdens kartläggning visar att Alexander Ernstberger använde sin privata båt - en Goldfish 36 värderad till 1,6 miljoner kronor - som inbyte. Ernstberger å sin sida hävdar att han senare fått de 1,6 miljonerna från bolaget.

"Det får anses klarlagt att inbytesbåten ägdes av honom, skriver kronofogde Aldo Diaz Sartori i ett yttrande till Nacka tingsrätt.

Båten har varit försäkrad i Atlantica och Ernstberger har stått som försäkringstagare.

Två skadeanmälningar har gjorts. Vid båda dessa tillfällen har skadeanmälningarna gjorts av Alexander Ernstberger.

Kronofogden har också grävt djupare i ärendet och funnit att det inte finns något i Bolagsverkets näringsregister som säger att lyxbåten ska användas i bolagets verksamhet. Däremot finns den tidigare omtalade helikoptern i bolaget och används för uthyrning.

" Det får anses klarlagt att skeppet inte används i Whirlybirds AB:s verksamhet, utan det används av Alexander Ernstberger personligen", skriver Kronofogden.

Ernstbergers namnteckning på kontraktet

Köpekontraktet är undertecknat den 10 november 2014 och det framgår av handlingen att Whirlybird AB är köpare av båten. 

Alexander Ernstbergers namnteckning finns på kontraktet.

LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstberger: Inga pengar har försvunnit

Men enligt hans försvarare Slobodan Jovicic berodde det på att Ernstberger är firmatecknare.

Alexander Ernstberger förnekar att han äger båten som kronofogden lagt beslag på. Foto: / ALLRA

" Den omständighet att köpekontraktet rent faktiskt undertecknats av Alexander Ernstberger personligen skall inte ligga bolaget till last, särskilt i ljuset av att det inte är Alexander Ernstberger, utan säljaren, som har upprättat köpekontraktet".

– Den ägs av ett bolag. Alla som ser nyktert på det ser också att fartyget ägs av ett bolag, säger Alexander Ernstberger till Dina Pengar.

Kronofogden anser att det är din personliga båt.

– Det anser de. Det är märkligt att de anser det när det bevisligen inte är så och det får tingsrätten pröva. 

– Vid de tillfällen som jag har nyttjat båten så har jag enligt konstens alla regler betalt förmånsvärde.

Men båten står på det bolag du driver?

– Exakt.

 

De misstänkt i Allra-härvan

• Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, har suttit häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott. Han häktades första gången fredagen den 13 oktober.  är numera fri, men brottsmisstankarna kvarstår.

 

• Olle Marcusson, 41, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson förnekar brott. Häktades första gången fredagen den 13 oktober. Är fri, men misstankarna kvarstår.

 

• Den förre Allra–direktören Johan Bergsgård, 47, greps på morgonen den 26 september och häktades tre dagar senare. Släpptes den 13 oktober med reseförbud. Bergsgård, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, har fått sitt pass beslagtaget.

 

• Ewran Mersin, 40, chef för Allras dotterbolag i Dubai. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott via sin försvarare. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

 

• Mattias Bengtsson, 40, häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Försvararen, advokat Sargon De Basso, har i tingsrätten uppgett att hans klient förnekar brott.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!