Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erik Lallerstedt får stöd av Mannerström

Stjärnkocken Leif Mannerström försvarar nu sin kollega.

Foto: Lennart Rehnman / GT/EXPRESSEN

Erik Lallerstedts sås kan vinna antipriset ”Årets matbluff”.

Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Erik Lallerstedts tryffelbearnaise är nominerad till antipriset ”Årets matbluff”.

Men nu stöttas han av kockkollegan Leif Mannerström.

– Lallerstedt är en hedersknyffel i alla ändar, säger han.

Det är konsumtionsföreningen Äkta vara som varje år delar ut sitt antipris ”Årets matbluff” till en vara som röstats fram som vilseledande. En av årets kandidater är Eriks tryffelbearnaise. Såsen innehåller 0,005 procent tryffel och innehåller inget smör, som en klassisk bearnaise brukar göra.

Det är Kavli som äger såsen, men den säljs under stjärnkocken Erik Lallerstedts namn.

– Jag tycker att han i allra högsta grad har stort ansvar. Det är väldigt konstigt om man bygger upp sitt eget varumärke, för att man står för kvalitet. Sedan säljer man sitt varumärke bara för att man får väldigt mycket pengar. Till något som inte alls är kvalitet, sade ordförande för Äkta Vara, Björn Bernhardson, tidigare.

LÄS MER: Eriks sås kan bli årets matbluff

Men Erik Lallerstedt själv anser att det inte finns något problem med såsen.

– Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverket regler, sade han tidigare.

Såsen innehåller 0,005 procent tryffel.

Lallerstedt backs upp av Mannerström

Nu backas Erik Lallerstedt upp av en annan stjärnkockskollega. Kocken Leif Mannerström har drivit flera framgångsrika restauranger och är också en av domarna i det populära tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” på TV4.

– Det är helt obefogat. Lallerstedt blir beskylld för att vara lurendrejare eller skojare, men han är en mycket hederlig gammal god vän till mig. Vi har känt varandra sedan år 1975 och pratas vid ganska ofta. Lallerstedt är en alldeles fantastiskt bra person, som aldrig skulle komma på tanken att göra någonting som inte är bra, säger Leif Mannerström.

Leif Mannerström gillar såsen

Erik Lallerstedt menade att man inte hade mer tryffel i såsen för att den skulle vara en smaksättare. Något som även Leif Mannerström håller med om.

– Han har rätt när han säger det, att tryffel är en smaksättare. Har man ätit färsk tryffel någon gång så förstår man att färsk tryffel är någonting som man ska ha som en smaksättare, säger han.

Leif Mannerström är också inne på kritiken kring att bearnaisesåsen inte innehåller smör.

– Jag gör ju också en kollektion med såser. Anledningen till att man använder sig av olja, det är ju att det går inte att göra sådan här bearnaisesås med smör. För då stelnar den och blir som stearin ungefär. Vi strävar ju också efter att så mycket som möjligt hålla nere animaliskt fett, säger Leif Mannerström.

Har du ätit tryffelbearnaisen?

– Jag har smakat på den, absolut. Att göra tryffelbearnaise för det priset är en prestation. För det är betydligt dyrare än när man gör en vanlig sådan här.

Erik Lallerstedt: ”Överlever”

Erik Lallerstedt har själv pratat med Leif Mannerström efter nomineringen. Han är glad över stödet.

– Det känns naturligt, han är ju min käre vän sedan många år, säger Erik Lallerstedt.

Han håller just nu på att ta fram nya såssmaker inför 2017 och 2018. Nomineringen till ”Årets matbluff” kommer inte att påverka planerna.

– Jag kommer nog överleva, säger han och fortsätter:

– Jag ser det inte som tillräckligt seriöst. Skulle man gå vidare med det, då får man väl dra in advokater. Men jag har i hela mitt liv försökt undvika advokater, för de kostar bara pengar, säger han.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!