I en intervju med Expressen berättar nu Hans Vestberg om stormen kring Ciscos påstådda köp: "Det var rykten som kom från ingenstans," säger vd:n. Foto: Axel ÖbergI en intervju med Expressen berättar nu Hans Vestberg om stormen kring Ciscos påstådda köp: "Det var rykten som kom från ingenstans," säger vd:n. Foto: Axel Öberg
I en intervju med Expressen berättar nu Hans Vestberg om stormen kring Ciscos påstådda köp: "Det var rykten som kom från ingenstans," säger vd:n. Foto: Axel Öberg
"Det var bara en storm. Det finns inga belägg för det där. Det var aldrig ens en diskussion – aldrig några sådana samtal mellan oss. Vi har alltid diskuterat ett strategiskt samarbete eftersom vi är komplementära," säger Vestberg. Foto: Axel Öberg"Det var bara en storm. Det finns inga belägg för det där. Det var aldrig ens en diskussion – aldrig några sådana samtal mellan oss. Vi har alltid diskuterat ett strategiskt samarbete eftersom vi är komplementära," säger Vestberg. Foto: Axel Öberg
"Det var bara en storm. Det finns inga belägg för det där. Det var aldrig ens en diskussion – aldrig några sådana samtal mellan oss. Vi har alltid diskuterat ett strategiskt samarbete eftersom vi är komplementära," säger Vestberg.  Foto: Axel Öberg
Cisco uppgavs vilja köpa Ericsson – och Ericsson skulle i sådana fall stå försvarslösa. De uppgifterna kom i början av november och dementerades kraftigt tidigare i vintras. Foto: Axel ÖbergCisco uppgavs vilja köpa Ericsson – och Ericsson skulle i sådana fall stå försvarslösa. De uppgifterna kom i början av november och dementerades kraftigt tidigare i vintras. Foto: Axel Öberg
Cisco uppgavs vilja köpa Ericsson – och Ericsson skulle i sådana fall stå försvarslösa. De uppgifterna kom i början av november och dementerades kraftigt tidigare i vintras.  Foto: Axel Öberg
Hans Vestberg besöker CES-mässan i Las Vegas. Foto: Axel ÖbergHans Vestberg besöker CES-mässan i Las Vegas. Foto: Axel Öberg
Hans Vestberg besöker CES-mässan i Las Vegas.  Foto: Axel Öberg
Det var i början av november som Cisco och Ericsson meddelade att de slutit ett strategiskt avtal om så kallade IP-nät. Sedan startade ryktena. Foto: Paul SakumaDet var i början av november som Cisco och Ericsson meddelade att de slutit ett strategiskt avtal om så kallade IP-nät. Sedan startade ryktena. Foto: Paul Sakuma
Det var i början av november som Cisco och Ericsson meddelade att de slutit ett strategiskt avtal om så kallade IP-nät. Sedan startade ryktena.  Foto: Paul Sakuma

Vestberg: Det kom från ingenstans

Publicerad

LAS VEGAS. Cisco uppgavs vilja köpa Ericsson – och Ericsson skulle i sådana fall stå försvarslösa.

Det var uppgifterna som kraftigt dementerades av båda företagen tidigare i vintras.

I en intervju med Expressen berättar nu Hans Vestberg om stormen:

– Det var rykten som kom från ingenstans, säger vd:n.

Hans Vestberg slår ut med armarna och skakar på huvudet.

Frågan om Cisco-stormen är en han tvingats dementera många gånger redan.

Bakgrunden:

Det var i början av november som Cisco och Ericsson meddelade att de slutit ett strategiskt avtal om så kallade IP-nät.

"Bara en storm"

Både företagens ledare, amerikanen John Chambers och Hans Vestberg, talade varmt om samarbetet och hur det skulle komma att gynna bägges verksamheter.

Men bara dagar senare gick en ej namngiven källa ut i Dagens industri med ett påstående att Chambers i själva verket varit ute efter att köpa Ericsson.

”Prislappen på ett bud från Cisco kommer att vara högre än det värde Ericsson kan uppnå som självständigt bolag, särskilt eftersom telekomjätten dras med ansenliga problem inför framtiden”, sa Di:s uppgiftslämnare då.

– Det var bara en storm. Det finns inga belägg för det där. Det var aldrig ens en diskussion – aldrig några sådana samtal mellan oss. Vi har alltid diskuterat ett strategiskt samarbete eftersom vi är komplementära, säger Vestberg och utvecklar:

– Vi drog slutsatsen att vi inte ville göra några stora uppköp eftersom det inte leder oss dit vårt företag vill. Och jag tror att de drog samma slutsats.

"Får räkna med att det spekuleras"

Sedan kom ryktena från ingenstans, som han säger, vilket följdes av en massiv dementi från chefer i alla led och hela vägen upp på styrelsenivå.

– Vi vill förstås inte ha den situationen, en perception av något som inte alls är på gång. Det är väldigt viktigt för ett företag som oss, våra anställda, våra kunder och aktiemarknaden att det är tydligt.

Förstår du att ryktet kunde uppstå?

– Vi får räkna att det spekuleras. Det finns ett stort intresse kring oss medialt. Vi får ta det och vara ansvarsfulla inför det. När det kommer felaktigheter måste vi bara vara snabba ut och säga att det är fel.

Men Ericssonchefen menar samtidigt att hela den skakiga tiden kan ha bottnat i en varm känsla för Ericsson i Sverige.

– Det var intressant, av det man läste i tidningarna – vi läste tidningarna som alla andra – så framstod det som att det fanns ett stort stöd för att Ericsson skulle förbli svenskt. Det blir man stolt över, som vd för Ericsson.

 

"Ser fram emot uppkoppling i hemmet

Vi frågar Hans Vestberg om det han ser runtom sig på just CES – där en hel värld av företag med uppkopplade produkter samlas – liknar det han förväntade sig när han tillträdde jobbet som vd 2010.
– Man ser att fler industrier kommer hit. De som vill koppla upp sina bilar eller kylskåp. Det ligger väldigt nära vår vision om ett uppkopplat samhälle. Sen är det förstås mycket supercoola saker; tv-apparater och glasväggar där man kan flytta information på.
Vad ser du själv fram emot i den uppkopplade framtiden?
– Jag ser mycket fram emot uppkoppling i hemmet och att allting ska fungera där. Hur man styr allt från termostat till säkerhet tycker jag är väldigt spännande. Det skapar också ett effektivare samhälle med mindre elektricitet. Jag ser fram emot en långsiktig hållbar lösning för vår planet. Om man använder IT och telekom på ett bra sätt, uppkopplade sensorer etcetera, så leder det till ett bättre samhälle.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen