Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ericsson: Vi kan ha mutat IS-terrorister

Analytikern: ”Ingen anledning för småsparare att sälja”.
Ericsson misstänker sig själva för att ha mutat IS-terrorister i Irak för att få igenom transporter.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Ericssons vd Börje Ekholm.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-terrorister i en bilkaravan på väg mot Irak 2015.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Ericsson misstänker sig själva för att ha mutat IS-terrorister i Irak för att få igenom transporter.
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN

Ericsson misstänker sig själva för att ha mutat IS-terrorister i Irak för att få igenom transporter, rapporterar Dagens industri.

Bolagets vd Börje Ekholm uppger att de identifierat allvarliga brister i en intern utredning.

Samtidigt riktar SVT:s ”Uppdrag granskning” kritik mot att vd:n Börje Ekholm duckat deras frågor om Irak.

– Vi har sökt Ericsson under mycket lång tid med frågor om det här, och mycket intensivt de senaste veckorna, säger UG:s ansvarige utgivare Axel Björklund.

Enligt Ericssons vd Börje Ekholm hittade bolaget utlägg i en internrevision 2018 som fick utredarna att reagera. En utredning inleddes 2019 och på sikt tog man in hjälp av tredje part.

Resultaten av arbetet pekade mot en risk för att bolaget hade skickat pengar till terrororganisationen IS i Irak.

– Vi har spenderat ordentliga resurser på att försöka förstå det här så gott vi har kunnat. Finansiering av terrorism är ju fullständigt oacceptabelt och något vi över huvudtaget inte tillåter, säger Börje Ekholm till Di.

Han fortsätter:

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna.

Ericsson: Följd av mediefrågor

Än i dag samarbetar Ericsson med USA:s justitiedepartement DoJ och Finansinspektionen SEC angående korruptionsuppgörelsen från 2019.

I intervjun med Di säger Börje Ekholm att bolaget syftar till att dela med sig av ny information. Han kan dock inte säga vad som delats gällande de nya fynden.

I ett pressmeddelande från förra veckan skriver Ericsson att man fått frågor från medier om problem med bolagets affärer i Irak.

”Som en följd av mediers frågor, ser vi över vår utredning och kommer att jämföra den med information som presenteras i medierna. Om ny information uppkommer, kommer företaget att vidta ytterligare åtgärder”, skrev Ericsson i pressmeddelandet.

I ett uppdaterat utskick på tisdagen nämns uppgifterna om möjliga utbetalningar till terrororganisationer som IS.

”För att vara transparenta och för att ständigt förbättra vårt arbete inom regelefterlevnad vill företaget ge ytterligare uppdateringar till sitt tidigare uttalande i denna fråga”, skriver Ericsson.

”Uppdrag granskning”: Anmärkningsvärt

Efter att Di publicerat sin intervju med Börje Ekholm reagerar ”Uppdrag gransknings” projektledare och ansvarige utgivare Axel Björklund på Twitter. 

Han uppger att det är UG och samarbetspartners inom journalistnätverket ICIJ som ställt frågor till Ericsson.

”Anmärkningsvärt svar från Ericsson på frågor från Uppdrag granskning och våra partners inom ICIJ. Låt oss hoppas att detta betyder att företaget kommer att hålla löftet och vara transparenta på riktigt om problemet, och att vd Börje Ekholm kommer att gå med på en filmad intervju med våra reportrar”, skriver han på Twitter.

– Jag vill verkligen framhålla det att jag tycker att det är föredömligt med den här transparensen som man pratar om i pressmeddelandet och som är centralt i det här. Men den här transparensen kommer långt efter att man själva fick vetskap om det man gått ut med. Man har fortfarande inte låtit de journalister som faktiskt kan frågan och ställt frågor om det göra en intervju, utan man låter andra mediehus göra de intervjuerna. Det tycker inte jag är transparent i den mening man själva hävdar, säger Axel Björklund när Expressen når honom.

Han är kritisk mot att Börje Ekholm inte låtit sig intervjuas av UG:s journalister, som ställt frågor om detta under lång tid.

– Vi har sökt Ericsson under mycket lång tid med frågor om det här, och mycket intensivt de senaste veckorna, säger han.

Se även:
”Pengarna har finansierat terrordåd i Europa”

Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé: ”Har gynnat terrorismen under flera år”.

Uppdrag granskning: Scania betalade mutor i Indien

Ur arkivet. Scania har betalat mutor i Indien för att komma över kontrakt, enligt SVT:s program Uppdrag granskning. Klipp från Uppdrag granskning i mars förra året.