Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fejkade Ericsson – för att mörka mutorna

Ericssons vd, Börje Ekholm.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ericsson har gått med på förlikning och ska nu betala en miljard dollar till USA, rapporterar AFP.

Telekombolaget har erkänt att de betalat ut flera hundra miljoner svenska kronor i mutor i flera länder, enligt USA:s justitiedepartement.

Bara i Indonesien skrev Ericsson fejkade kontrakt med konsultfirmor för att mörka 472 miljoner kronor i mutor.

– Jag blev fullständigt jävla rasande. Och jag skäms över vårt historiska beteende, säger Ericssons vd Börje Ekholm till SvD.

Redan i september meddelade svenska Ericsson att man förväntade sig mutböter från den amerikanska finansmyndigheten SEC och USA:s justitiedepartement.

Och sent på fredagskvällen har beskedet alltså kommit. 

Telekombolaget har gått med på förlikning och krävs som väntat på omkring en miljard dollar, motsvarande nästan 9,5 miljarder kronor, rapporterar AFP.

– Ericssons korrupta beteende involverade höga chefer och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, säger statsåklagare Brian A. Benczkowski i ett pressmeddelande. 

Vdn: ”Det är mycket upprörande”

I en presskonferens under lördagsmorgonen säger Ericssons vd Börje Ekholm att han ”ser det som skett som mycket upprörande”.

I en intervju med SvD på lördagen säger Ekholm att det är fullt möjligt att amerikanska eller andra myndigheter kan driva saken vidare mot de inblandade personerna, varav uppåt 50 personer fått lämna Ericsson.

– Det finns inget i den här uppgörelsen som fritar individerna. Om myndigheterna tänker vidta åtgärder mot individerna kommer vi att samarbeta, säger Börje Ekholm.

”Tiotals miljoner dollar” i mutor i Kina

Ericssons kinesiska filial betalade ut ”tiotals miljoner dollar” i mutor mellan år 2000 och 2016 enligt USA:s justitiedepartement.

Mutorna betalade ”gåvor, resor och underhållning för utländska tjänstemän, inklusive kunder från statligt ägda telekommunikationsföretag”, skriver de i ett pressmeddelande.

Bara mellan 2013 och 2015 betalade Ericsson ut 31,5 miljoner dollar – 299 miljoner svenska kronor – för fejkade kontrakt på uppdrag som inte fanns, för att kunna kringgå företagets regler och dölja mutorna.

Över 500 miljoner till mutor i Vietnam, Djibouti och Indonesien

Både i Vietnam och Indonesien betalade Ericssons filialer ut 4,8 miljoner dollar respektive 45 miljoner dollar – sammanlagt 473 miljoner svenska kronor – till konsultfirmor som öronmärktes som ”mutkapital” mellan 2012 och 2015.

Mellan 2010 och 2014 betalade Ericsson ut cirka 2,1 miljoner dollar – drygt 20 miljoner svenska kronor – i mutor till regeringstjänstemän i Djibouti för att säkra ett statligt kontrakt för att modernisera landets mobilnät.

Kontraktet var värld drygt 20,3 miljoner euro – 213 miljoner kronor – enligt USA:s justitiedepartement.

Avsatte tolv miljarder kronor

I en presskonferens under lördagen meddelar Ericsson att böterna inte kommer som en chock.

Redan i september uppgav telekombolaget att man avsatt tolv miljarder kronor för att täcka kostnaderna från mutbrottsutredningen.

– Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats, sa vd Börje Ekholm i pressmeddelandet.

SEC:s utredning av Ericsson har pågått sedan 2013 och justitiedepartementets utredning sedan 2015. Det är sedan tidigare känt att 49 anställda vid Ericsson har tvingats sluta på grund av utredningen.

https://twitter.com/AFP/status/1203068551223021568

Får kritik av USA:s justitiedepartement

USA:s justitiedepartement kritiserar Ericsson i ett pressmeddelande som publicerades sent på fredagskvällen svensk tid.

De skriver att Ericsson inte samarbetade med USA fullt ut: de anklagar Ericsson för att inte ha tillhandahållit material inom en acceptabel tidsrymd.

De säger även att Ericsson inte utförde ”adekvata disciplinära åtgärder” mot anställda som befunnits skyldiga till tjänstefel.

Leif Brännström förklarar bakgrunden till mutskandalen

Ericsson får betala 9,5 miljarder i böter till USA efter muthärvan.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Karriär & Pengar

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!