Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericsson kommer att säga upp tusentals

Ericsson redovisade ett rörelseresultat på 2,8 miljarder kronor för andra kvartalet, något sämre än väntat. Telekombolaget utökar nu sitt sparprogram - tusentals kommer att sägas upp.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 2,99 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

I resultatet ingår omstruktureringskostnader på 1 miljard kronor, något lägre än de 1,2 miljarder som analytikerna hade förutspått.

Försäljningen minskade med 11 procent

Försäljningen uppgick till 54,1 miljarder kronor, en minskning med 11 procent jämfört med andra kvartalet 2015. Analytikerna hade räknat med en något högre försäljning, på 55,4 miljarder.

Försäljningen inom mobilt bredband minskade ytterligare, särskilt på marknader som Brasilien, Ryssland och Mellanöstern där makroekonomin är svag.

Trenden kommer att hålla i sig även under andra halvåret, bedömer Ericsson. För att hantera nedgången inom mobilt bredband har Ericsson inlett omfattande åtgärder för att minska kostnaderna och öka effektiviteten, skriver bolaget i delårsrapporten.

Uppsägningar väntar

Det innebär att tusentals kommer att sägas upp, enligt Ericssons vd Hans Vestberg. Vilka länder och verksamheter som kommer drabbas hårdast är ännu inte klart, men även Sverige kommer att påverkas.

– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg till TT.

Ericsson har drygt 15 000 anställda i Sverige.

LÄS MER: Brant fall för Ericsson på börsen

Bruttomarginalen var i nivå med förväntningarna på 32,3 procent. Men det är en minskning både jämfört med motsvarande period förra året, då bruttomarginalen låg på 33,2 procent, och jämfört med förra kvartalet då bruttomarginalen var 33,3 procent.

”Nedgången berodde huvudsakligen på en högre andel affärer inom utbyggnad av mobilt bredband med lägre marginaler för hårdvara, och en högre andel affärer inom tjänster” skriver Ericsson i delårsrapporten.

Rasade på börsen under måndagen

Ericsson rasade på börsen i går efter att källor inom bolaget uppgett för Svenska Dagbladet att bokföringen i Ericsson är uppblåst. Förväntade intäkter uppges ha redovisats som ren försäljning, trots att kunderna ännu inte fått fakturan. Det kan handla om så mycket som 100-150 miljarder kronor som har redovisats som intäkter för tidigt.

Som mest var aktien nere på minus 5 procent, men landade till slut på minus fyra.

Tidigare under sommaren blev det också känt att amerikanska myndigheter granskar Ericsson för misstänkt korruption. Enligt SvD är det Ericssons verksamhet i Kina som granskas.

Eftersom Ericsson också är noterat på Nasdaqbörsen i New York kan brott mot den hårda amerikanska korruptionslagstiftningen leda till miljardböter.

LÄS MER: Ericsson granskas för korruption

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!