Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ericsson kallade Iphone för "skittelefon"

Telekomjätten Ericsson gjorde en katastrofal missbedömning av Iphone när Apple lanserade den 2007. Foto: Paul Sakuma
Ericssons ingenjörer avfärdade Iphone som ”en skittelefon som ingen skulle köpa”. Dåvarande vd var Carl-Henric Svanberg. Foto: Susan Walsh

Telekomjätten Ericsson gjorde en katastrofal missbedömning av Iphone när Apple lanserade den 2007.

Ericssons ingenjörer avfärdade Iphone som ”en skittelefon som ingen skulle köpa”.

Det skriver Ericssons tidigare presschef Åse Lindskog i en ny bok.

I början av 2000-talet dominerade Ericsson telekomvärlden. Det svenska företaget var världsledande rent tekniskt, och hade förutom en stor marknadsandel också en värdefull patentportfölj.

När Apple började utveckla en egen telefon var sålunda det amerikanska företaget att betala för tekniklicenser till Ericsson.

Steve Jobs tvingades komma till Kista

I en ny bok, ”Ericssons kris och vägen tillbaka”, beskriver den tidigare presschefen på Ericsson, Åse Lindskog, hur bland annat Steve Jobs 2006 tvingades avlägga ett personligt besök hos Ericssons dåvarande vd Carl-Henric Svanberg för att lösa knutarna i patentförhandlingarna.

Bland annat beskriver Åse Lindskog hur Steve Jobs efter ett möte fick följa med Ericssons koncernledning till det exklusiva och svårtillgängliga konferenspalatset Noors slott utanför Stockholm. Där serverade de svenska direktörerna oxfilé och bearnaisesås till vegetarianen Jobs.

Ericssons mobilverksamhet, det hälftenägda Sony Ericsson, hade besökt Steve Jobs i Palo Alto för att visa en egenutvecklad telefon som Apple skulle lansera som sin egen. Steve Jobs gjorde enligt författaren omedelbart tummen ned.

I stället lanserade 2007 Apple sin första Iphone.

Ericssons testlabb: Iphone var värdelös

Ericsson hade fått en prototyp till sitt testlabb i Kista. Ingenjörerna ”sågade fullständigt” Apples telefon, skriver Åse Lindskog.

Enligt henne var testteamets utvärdering att den inte uppfyllde en enda teknisk specifikation, och var en ”skittelefon” som ingen skulle komma att köpa.

Dessutom, skriver Åse Lindskog i boken, var lojaliteten med Sony Ericsson så stark att det tittades snett på Ericssonanställda som privat köpte en Iphone.

Till dags dato har det sålts uppskattningsvis 700 miljoner Iphone-enheter av de olika modeller som lanserats.

”Ericssons kris och vägen tillbaka” ges ut på Ekerlids förlag.

 

LÄS OCKSÅ: Nu släpper Apple Ios 9 – här är nyheterna

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!