Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Ericsson: Inga fler nerdragningar här

Publicerad

1600 Ericssonanställda har gått med på att sluta frivilligt.

Därmed behöver Ericsson inte varsla fler.

– I det stora hela är det positivt, men många har tagit illa vid sig, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer till Expressen.

Ericsson meddelade i oktober att företaget behöver göra sig av med 3000 tjänster för att i stället anställa 1000 nyutbildade ingenjörer.

Anställda i Stockholm, Göteborg, Linköping och Karlskrona erbjöds ett avgångspaket.

I uppgörelsen ingår att de som har fyllt 60 får 70 procent av lönen fram till pensionsåldern.

Nu står det klart att 1600 anställda nappat.

– Vi tog initiativ till frivillighet, i vår bedömning tål inte företaget fler uppsägningar, det skulle ta på arbetsmoralen alldeles för mycket, säger Per Norlander.

"Finns ett mått av militär frihet"

Han har varit med och förhandlat fram villkoren för avgångspaketen och tycker att processen har gått bra.

– Det är ett svårt pussel att sätta upp tillräckliga morötter för att tillräckligt många ur rätt grupp ska gå hem. Samtidigt som ingen ska känna sig utpekad så ska man vara tydlig med vad man behöver ändra på för framtiden, säger Per Norlander.

Hur frivilligt har det varit för de som nu går?

– För de allra flesta är det frivilligt, men det finns ett mått av militär frivillighet. Om du får reda på att ditt jobb och alla liknande jobb på en ort försvinner och i samma mening berättar någon att det finns frivillighet, så upplevs det inte som så frivilligt, så är det, säger Per Norlander.

Strukturkostnaderna ökar

Sturkturkostnaderna ökar när Ericsson effektiviseras snabbare än man först trott.

Telekombolaget Ericsson räknar med att strukturkostnaderna för 2016 ska uppgå till 5,5-6,5 miljarder kronor, en höjning från den tidigare uppskattningen om strukturkostnader på 4-5 miljarder, skriver man i ett pressmeddelande.

De ökade kostnaderna hänger samman med att kostnads- och effektiviseringsprogrammet kunnat genomföras snabbare än planerat, skriver bolaget.

Några ytterligare personalneddragningar i Sverige planeras inte, uppger Ericsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen