Telekomleverantörens vd Hans Vestberg kunde redovisa ökande vinst för kvartalet, bättre marginaler och en höjd utdelning till aktieägarna. Foto: Sören Andersson/TtTelekomleverantörens vd Hans Vestberg kunde redovisa ökande vinst för kvartalet, bättre marginaler och en höjd utdelning till aktieägarna. Foto: Sören Andersson/Tt
Telekomleverantörens vd Hans Vestberg kunde redovisa ökande vinst för kvartalet, bättre marginaler och en höjd utdelning till aktieägarna. Foto: Sören Andersson/Tt
Aktien, som inledde onsdagen svagt på plus, tappar som mest drygt 5 procent i förmiddagens handel.Aktien, som inledde onsdagen svagt på plus, tappar som mest drygt 5 procent i förmiddagens handel.
Aktien, som inledde onsdagen svagt på plus, tappar som mest drygt 5 procent i förmiddagens handel.
Bakom raset ligger ett rykte från dagen innan om en urstark rapport. När ryktet visat sig vara falskt straffas aktien.Bakom raset ligger ett rykte från dagen innan om en urstark rapport. När ryktet visat sig vara falskt straffas aktien.
Bakom raset ligger ett rykte från dagen innan om en urstark rapport. När ryktet visat sig vara falskt straffas aktien.
Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade Ericsson sin rapport för det fjärde kvartalet och bokslut över året som gått. Foto: Pontus LundahlTidigt på onsdagsmorgonen lämnade Ericsson sin rapport för det fjärde kvartalet och bokslut över året som gått. Foto: Pontus Lundahl
Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade Ericsson sin rapport för det fjärde kvartalet och bokslut över året som gått. Foto: Pontus Lundahl
Flera medier skriver om aktiens fall.Flera medier skriver om aktiens fall.
Flera medier skriver om aktiens fall.
Ändå räcker inte det till för att blidka marknaden. Foto: Koji SasaharaÄndå räcker inte det till för att blidka marknaden. Foto: Koji Sasahara
Ändå räcker inte det till för att blidka marknaden. Foto: Koji Sasahara

Ryktet som sänkte Ericsson på börsen

Publicerad

Ericsson faller blytungt på börsen, och har strax efter lunch tappat nästan 6 procent.

Bakom raset ligger ett rykte från dagen innan om en urstark rapport. När ryktet visat sig vara falskt straffas aktien.

– De som handlade på sig i går, de kliver av i dag, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade Ericsson sin rapport för det fjärde kvartalet och bokslut över året som gått.

Telekomleverantörens vd Hans Vestberg kunde redovisa ökande vinst för kvartalet, bättre marginaler och en höjd utdelning till aktieägarna.

Ändå räcker inte det till för att blidka marknaden.

En nyckel till nedgången hittas djupt inne i telekomjättens siffror.

Analytikerna har siktat in sig på den faktiska försäljningen, innan den påverkats positivt av engångsposter som det jättelika patentavtalet med Apple och positiv valutaeffekter från den svaga kronan.

– Försäljningen är där man ser en svaghet, den minskade egentligen. Den straffas man på, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Även han är dock förvånad över att nedgången är så kraftig.

– Som investerare ser man en rapport som kommer in enligt förväntningarna – och så går aktien ned 6 procent på det.

Ryktet ute på tisdagen

Ytterligare en orsak kan vara ett rykte som spreds på handlarborden dagen innan rapporten, på tisdagen, att Ericssons rapport skulle vara avsevärt mycket bättre än de officiella sammanställningarna av analytikernas förväntningar.

Ryktet fick Ericssons B-aktie att stiga med nästan 2,6 procent, att ställa mot storbolagsindexet OMXS30 som gick upp med 1,6 procent.

– De som handlade på sig i går, de kliver av i dag, säger Joakim Bornold.

Enligt en analytiker som Sveriges Radio talat med kan besvikelsen handla om att utvecklingskostnaderna varit högre än vad marknaden förväntat sig.

Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg var vinsten "aningen sämre" än väntat.

- Men det är inte så stor dramatik, säger han till SvD Näringsliv.

Francois Meunier på Morgan Stanley säger till Bloomberg att Ericssons kvartalsrapport var "en besvikelse".

LÄS OCKSÅ: Börsen straffar Nordea

Började på svagt plus

Ericssons B-aktie inledde handeln med att stiga 0,5 procent, men sedan har det burit i väg utför.

Strax före klockan 14 stod kursen i 77,35, en nedgång med nästan 6 procent. Sammantaget innebär det att Ericsson tappat cirka 15 miljarder kronor i börsvärde under dagen.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Ericsson höjer utdelningen

Dyster utveckling för aktien

Ericsson är en av de aktier flest svenskar äger. B-aktien hade med tisdagens stängningskurs backat med 1,4 procent, och föll i fjol med nästan 16 procent.

Det är investmentbankerna Carnegie, Erik Penser och utländska investmentbanken Jefferies som står för försäljningarna av de största posterna, rapporterar Dagens industri.

I morse uppgav Ericssons vd Hans Vestberg för Di TV att bolagets besparingsprogram stärker resultatet med 9 miljarder jämfört med 2014. Under det andra halvåret i fjol minskade rörelsekostnaderna med nästan 10 procent, jämfört med 2014.

- Vi fortsätter att fokusera på rörelseomkostnaderna och att öka insatserna för att ytterligare sänka kostnaderna för sålda varor och tjänster för att förbättra bruttomarginalen, skriver Hans Vestberg, i en kommentar till rapporten, enligt Di.

 

 

 

 

Han gav också en ljusare bild av läget i Kina än vad man befarade.

- En långsiktigt lägre tillväxtgrad i ett land gör självklart så att över tiden kan inköpsgraden bli lite lägre. Å andra sidan blir mobilitet, bredband och molntjänster avgörande för dagens samhälle, även om man har lite lägre tillväxt så kommer det att vara viktigt att bli digitaliserad, säger Vestberg.

 

LÄS OCKSÅ: Börsfall – därför ska du inte drabbas av panik

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen