Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ericsson-anställda åtalas för misstänkt mutbrott

Fyra personer står åtalade.
Foto: Jessica Gow / SCANPIX SWEDEN / TT NYHETSBYRÅN

Före detta Ericsson-anställda åtalas för mutbrott som begåtts i Östafrika, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelade.

– Har utnyttjat sin officiella position i landet för att påverka beslutet att köpa utrustning av Ericsson.

Fyra personerna misstänks för att under ett års tid från 2011 ha mutat företrädare för ett konsultbolag som samtidigt var en offentlig tjänsteman i Djibouti, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Syftet ska ha varit att se kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet. Den mutade konsulten ska också ha utnyttjat sin officiella position i landet för att påverka beslutet att köpa utrustning av Ericsson. 

De före detta anställda åtalas nu för bestickning eftersom brotten begicks innan nuvarande mutlagstiftning trädde i kraft. 

Senast förra året misstänktes flera högt uppsatta chefer inom koncernen för penningtvättbrott och för att ha mutat grekiska staten. De friades senare från anklagelserna. 

Skulle dela pengarna med landets toppskikt 

Ett intensivt utredningsarbete, av bland annat antikorruptionsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen, har pågått det senaste året för att få utredningen slutförd innan brotten hunnits preskriberas.

– De påstådda mutorna består av kontanta överföringar om sammanlagt drygt två miljoner dollar till offentliga tjänstemän i Djibouti via ett konsultbolag i landet som Ericsson anlitade för bland annat affärsutveckling och marknadsföring. 

Utredningen visar också att de överförda summorna skulle delas med andra personer i landets ledarskikt.

De åtalade har befunnit sig på olika nivåer och haft olika roller inom koncernen. Alla fyra är svenska medborgare.

Söderfjell om Ericsson: ”Ska vara orolig”