Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ensamstående med barn blir fattigare

Alltfler ensamstående kvinnor med barn klassas som fattiga. 

I industristäder hamnar var tredje under fattigdomsgränsen. 

Det framgår av siffror som riksdagens utredningstjänst (RUT) tagit fram på uppdrag av Vänsterpartiet.

I genomsnitt lever var fjärde ensamstående med barn på inkomster som understiger 60 procent av medianinkomsten, vilket är måttet på relativ fattigdom.

 - Det är sorgliga siffror, säger V:s ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

"Slagit hårt"

 Nyligen kom Swedbank med en undersökning som visade att ensamstående föräldrar är de senaste 15 årens förlorare.

 Vänsterpartiet har låtit RUT titta på hur det ser ut i olika delar av landet och hur andelen fattiga ändrats sedan 2003.

 Två typer av kommuner utmärker sig i år – kommuner där mer än 40 procent av befolkningen är anställda inom industri och där det bor färre än 12 500 personer. I dessa är drygt var tredje ensamstående med barn fattig. 2003 var inte ens var tionde det.

 - Det finns många olika orsaker. I industriorterna har den ekonomiska krisen slagit hårt och många blivit arbetslösa, säger Andersson.

 - Men det är en utveckling som pågått under lång tid.

Rätt till heltid

 Underhållsstöd, bostadsbidrag och barnbidrag har i stort sett har legat stilla. När skatten på arbete sänks gynnar det familjer där två förvärvsarbetar.

 - Flera kommuner har också slutat med barnomsorg på nätter och obekväma tider. Har man ingen barnomsorg kan man inte ta ett jobb, påpekar Andersson.

 Hon tycker att siffrorna borde leda till eftertanke.

 Andersson vill bland annat införa en lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, rätt till heltid och höja samt indexera underhållsstöd och bostadsbidrag.

 Enligt uppgift från Försäkringskassan betalas underhållsstöd ut för runt 260 000 barn medan cirka 120 000 hushåll med barn får bostadsbidrag.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!