Grundregeln för arv är att barnen, bröstarvingarna, ärver allt, i lika delar beroende på hur många barnen är. Foto: COLOURBOXGrundregeln för arv är att barnen, bröstarvingarna, ärver allt, i lika delar beroende på hur många barnen är. Foto: COLOURBOX
Grundregeln för arv är att barnen, bröstarvingarna, ärver allt, i lika delar beroende på hur många barnen är. Foto: COLOURBOX
Rekommendationen är att anlita en jurist när det är dags att upprätta ett testamente. Foto: COLOURBOXRekommendationen är att anlita en jurist när det är dags att upprätta ett testamente. Foto: COLOURBOX
Rekommendationen är att anlita en jurist när det är dags att upprätta ett testamente. Foto: COLOURBOX

Enkla stegen – så skyddar du ditt arv

Publicerad

Miljontals svenskar struntar i att upprätta testamente, trots att de borde göra det. Här är hoten mot ditt arv, som du med några enkla åtgärder kan styra undan.

Den familjelagstiftning som styr hela Sverige har som grund att mamma och pappa är gifta livet ut. För allt fler är familjen en betydligt mer komplicerad konstruktion, som dessutom ändrar sig flera gånger under livet. Få planerar för att dö, men om du inte skriver ett testamente – oavsett hur gammal du är - riskerar du att sabotera för dina efterlevande.

 

LÄS OCKSÅ: Få 5 858 kronor extra i månaden

Anlita en jurist

Ett testamente går att upprätta på en halvtimme. Det finns gratismallar att hämta på nätet, till exempel på juridiksajter. Rekommendationen är ändå att anlita en jurist, för att du i ivern inte ska formulera sig på ett sätt som sedan kan missförstås. För att ett testamente ska vara giltigt behöver det vara skriftligt, daterat och två personer som inte är släkt med dig eller bevittna när du signerar. De behöver inte se själva innehållet.

Den enkla grundregeln för arv är att barnen, bröstarvingarna, ärver allt, i lika delar beroende på hur många barnen är. Barnets andel är den så kallade arvslotten, som för ett ensambarn alltså uppgår till 100 procent av dödsboet.

 

LÄS OCKSÅ: Greppa pensionen - så får du ut max

 

Lever som sambo

Är du dock gift har den efterlevande så kallad fri förfoganderätt över hela arvet, vilket innebär att barn inte kan kräva ut sitt arv förrän den andra partnern också dör. Det står din efterlevande fritt att festa upp arvet till sista kronan, den enda begränsningen är att arvslotten inte får testamenteras bort eller skänkas bort på ett sådant sätt att det går att jämställa med testamente.

Men i moderna familjer är inte alltid föräldrarna gifta. Är ni sambo och har inte avtalat om det (till exempel i ömsesidiga testamenten) har barnen rätt till arvslotten omedelbart. Det kan innebära att din sambo tvingas sälja bostaden, eftersom värdet av halva bostaden ska tillfalla bröstarvingarna.

På samma sätt är det inte ovanligt med barn från tidigare förhållanden. Även de har rätt till sin laglott – hälften av arvslotten – omedelbart.

Föreställ dig att du fick en dotter med din pojkvän i gymnasiet. Nuförtiden tål han inte din nya partner, som du köpt en bostadsrätt ihop med. Du dör innan din dotter fyllt 18, och ni har inte skrivit något testamente. Då träder sambolagen in, vilken gör dig till hälftenägare av bostaden. Därmed kan den gamla pojkvännen kräva att den nya partnern ger hälften av bostadsrättens marknadsvärde till dottern, vilket innebär att din partner tvingas sälja och att den gamla pojkvännen omedelbart får disponera dotterns pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Nya EU-regeln river upp din arvsplan

 

Bestämma vem som får vad

Men du kan enkelt skydda din sambo eller make/maka. Allt du behöver göra är att skriva i ditt testamente att barnet bara har rätt att få ut laglotten, det vill säga hälften av arvslotten.

Dina barn kanske har vuxit upp till skitstövlar? Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa, men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten. Skriver du i testamentet att en arvinge inte ska få något, faller ditt önskemål automatiskt om arvingen inte kräver sin laglott.

En annan stor poäng med att skriva testamente är att du kan bestämma vem av barnen som får vad, även om värdet inte är lika stort. Så länge det ena barnet får saker till ett värde som motsvarar laglotten gäller ditt testamente. Framför allt kan du diktera att det som ärvs är så kallad enskild egendom, om någon av arvingarna är gift. Den egendomen hålls då utanför bodelningen vid en eventuell skilsmässa. Där delas bara  så kallat giftorättsgods, upp.

Minst lika viktigt som att skriva testamente är att ändra det om förhållandena ändras. Det är nästan värre att ha ett testamente som inte speglar dina nuvarande familjeförhållanden än att inget alls ha.

Små förändringar kan du göra själv, annars bör du ta hjälp av en jurist. Kom ihåg formkraven, särskilt viktigt är det med ett testamente som tar ut ett äldre. Det är bland annat av detta skäl som testamente alltid måste vara daterade och att de som bevittnar din signatur ska intyga att du är ”vid dina sinnens fulla bruk”.

 

Fotnot: I en tidgare version av artikeln uppgavs felaktigt att sambolagen gjorde gällande att den som flyttat in i en bostadsrätt någon annan köpt får del i ägandet. Vi beklagar felskrivningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen