Arkitekten Gert Wingårdh har ritat skyskrapa i Täby. Foto: LISA IRVALL / GT/EXPRESSENArkitekten Gert Wingårdh har ritat skyskrapa i Täby. Foto: LISA IRVALL / GT/EXPRESSEN
Arkitekten Gert Wingårdh har ritat skyskrapa i Täby. Foto: LISA IRVALL / GT/EXPRESSEN
Turning torso är 190 meter högt. Skyskrapan i Täby blir betydligt högre – om den blir av. Foto: TOMAS LEPRINCETurning torso är 190 meter högt. Skyskrapan i Täby blir betydligt högre – om den blir av. Foto: TOMAS LEPRINCE
Turning torso är 190 meter högt. Skyskrapan i Täby blir betydligt högre – om den blir av. Foto: TOMAS LEPRINCE

Erbjuds en miljon var och gratis boende – om skyskrapan får ja

Publicerad

Drygt 700 boende i en bostadsrättsförening i Täby erbjuds en miljon kronor var – och gratis boende i tio år, skriver Svenska Dagbladet.

Men först måste de säga ja till Sveriges högsta skyskrapa.

Ett självklart val för vissa – men:

– Det finns en del som tycker att de redan har bra ekonomi, säger föreningens ordförande Lars Biertz till SvD.

Det är bostadsrättsföreningen "Storstugan" i Täby som har möjlighet att sälja sin parkeringsplats. Där ska det i så fall byggas en 105 våningar hög skyskrapa – Sveriges högsta, rapporterar SvD.

Det är Wingårdhs arkitektkontor och stjärnarkitekten Gert Wingårdh från SVT:s "Husdrömmar" som har ritat den 315 meter höga skyskrapan.

 

LÄS MER: De byggde om bajsfyllda fårhuset till en drömkåk 

 

Vill bygga skyskrapa i Täby

Enligt SvD skulle en försäljning av parkeringsplatsen ge 700 bostadsrättsinnehavare i föreningen miljoner kronor i intäkter.

– Räknar man ihop värdet på att sälja dagens parkeringsyta som byggrätter så motsvarar det uppåt 1,6 miljarder kronor för föreningen, säger föreningsordföranden Lars Biertz till tidningen.

Det skulle göra föreningen lånefri. Dessutom kan alla medlemmar bo gratis i tio – och få en miljon kronor var.

Men alla är inte positiva. Enligt SvD delar skyskrapan Täbyborna i två läger.

– Det finns en del som tycker att de redan har bra ekonomi. Och så finns en del av de äldre som är rädda för byggbuller under fem års byggtid, säger Lars Biertz till tidningen.

Hoppas på besked i höst

Området som i dag främst används till parkering är på cirka 30 000 kvadratmeter. Och nu ser flera olika aktörer en potentiell exploatering av Täby centrum. Bland annat det börsnoterade bostadsutvecklingsbolaget SSM, enligt SvD.

 

LÄS MER: Wingårdh bland Sveriges 75 mäktigaste kulturpersoner 

 

Tanken är att bygga ytterligare hus, med 6-8våningar vardera – intill skyskrapan. Den kan också komma att prutas ner ett antal våningar.

Lars Biertz hoppas nu att föreningen ska rösta om skyskrapan i höst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen