En kvarts miljon svenskar nekas viktiga pensionen

Foto: TT NYHETSBYRÅN / COLLECTUM

Tjänstepensionen kan i framtiden avgöra vem som blir fattigpensionär och vem som inte blir det. 

Uppskattningsvis en kvarts miljon svenskar tros trots det stå utan den viktiga pensionsdelen. 

– Jag möttes av "ingen här har tjänstepension", säger elektrikern Johan. 

För dagens unga kommer tjänstepensionen att göra stor skillnad för hur livet blir som pensionär. Cirka nio av tio svenskar som arbetar får tjänstepension, enligt en färsk rapport från Inspektionen från socialförsäkringen. Men tio procent får det därmed inte. 

– De allra flesta omfattas av tjänstepension i sin anställning. Samtidigt finns det grupper som riskerar att hamna i kläm. Det är problematiskt helt klart, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF. 

Den som inte får tjänstepension kan få många tusenlappar i lägre pension i slutändan (se faktaruta). I vissa fall kan inkomstpensionen endast ge 40 procent av slutlönen i pension. 


FRIDA BRATT GER 6 TIPS: Så gör du om du är drabbad


Så stor betydelse har tjänstepensionen

Tjänstepensionen har stor betydelse för den framtida pensionen. Så här mycket kan det skilja i total pension i slutändan. 

Josefin, 28 år, lön 48 000 kr/mån

Om Josefin jobbar till 65 års ålder får hon 15 500 kronor om hon inte haft tjänstepension. Har hon haft tjänstepension får hon 29 500 kronor i total pension. 

Om Josefin jobbar tills hon blir 69 år får hon 17 000 kronor i total pension om hon inte haft tjänstepension. Med har hon haft tjänstepension får hon 34 000 kronor i total pension. 

Noah, 28 år, lön 28 000 kr/mån

Om Noah jobbar tills han är 65 år får han 11 500 kronor i total pension om han inte haft tjänstepension. Har han haft tjänstepension får han i stället 15 000 kronor.

Om Noah jobbar tills han är 69 år får han 13 500 kronor i total pension om han inte haft tjänstepension. Har han haft tjänstepension får han istället 17 500 kronor.

Källa: Minpension.se

En av dem som inte får tjänstepension  är 27-årige Johan. Han vill inte uppge sitt efternamn eftersom han inte vill hänga ut sin arbetsgivare. Johan är elektriker, och på företaget där han arbetar finns 30 anställda. 

– Det är ingen på företaget som har tjänstepension. När jag tog upp frågan om pension i samband med att jag blev anställd möttes jag av okunskap och argumentet "ingen här har tjänstepension", berättar Johan. 

Han tillägger att många kolleger har varit anställda länge på företaget, men trots det alltså inte har fått någon tjänstepension. 

En kvarts miljon kan sakna tjänstepension

Exakt hur många som liksom Johan inte får tjänstepension är inte helt enkelt att ta reda på. En ledtråd är dock att kolla förekomsten av kollektivavtal på arbetsplatserna. Har företaget kollektivavtal får de anställda nämligen automatiskt tjänstepension. 

Cirka en halv miljon anställda finns i dag på arbetsplatser utan kollektivavtal, enligt en undersökning från sociologiprofessor Anders Kjellberg vid Lunds universitet från 2017. 

Företagen kan betala in till tjänstepension ändå, utan att kollektivavtal finns. Men enligt Välfärdsbarometern, som nu görs av SEB men som tidigare gjordes av Folksam, är det omkring hälften av de personer som inte omfattas av kollektivavtal som heller inte får tjänstepension. Den kartläggningen är några år gammal, men Gunilla Krieg på fackförbundet Unionens förhandlingssektion, menar att den siffran fortfarande gäller.

– Det är också den uppfattning vi får när vi är ute på arbetsplatser som inte har kollektivavtal. Då är det ungefär hälften av arbetsplatserna som heller inte betalar in tjänstepension. Och vi har varit ute på väldigt många arbetsplatser, säger Gunilla Krieg. 

 Det skulle i så fall betyda att en kvarts miljon svenskar står utan tjänstepension. 

Vissa branscher sticker ut

– De flesta vi då träffar har ingen aning om att de inte får tjänstepension. De är bara glada att de fått ett schysst jobb med en lön, säger Gunilla Krieg. 

Vissa branscher sticker enligt henne ut. 

– De som inte har någon högskoleutbildning är väldigt utsatta, särskilt i små företag. Men de som har det, men som jobbar med exempelvis media eller marknadsföring, får ofta inte tjänstepension. 

Det bekräftas av en undersökning från Sveriges kommunikationsbyråer, där det framkommer att cirka var tredje anställd i branschen saknar tjänstepension. 

Inom hotell- och restaurangbranschen är kollektivavtal mindre vanligt, liksom inom städ- och  callcenterbranschen. Åtta av tio företag inom dessa branscher saknar kollektivavtal, enligt undersökningen från Lunds universitet. 

Också småföretag sticker ut. Enligt en undersökning från Företagarna, visserligen från 2010, saknade sex av tio företag med max 50 anställda kollektivavtal. 

– Min bild är att det är ganska vanligt bland små och snabbväxande företag att tjänstepension saknas, säger Dan Adolphson Björck på AMF. 

Johans provanställning går strax ut, och han ska bli tillsvidareanställd. Då tänker han ta upp frågan om tjänstepension med arbetsgivaren. 

Vad gör du om du nekas?

– Jag vet att jag är viktig för företaget, och tänker då försöka diskutera en löneökning. Men lönen måste upp en bra bit om det ska bli mer än vad tjänstepensionen skulle ha blivit. Då kanske chefen inser att det är lättare att ge tjänstepension, säger Johan. 

Tjänstepension

Pensionen består av flera delar. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas in via arbetsgivaren. Om din tjänstepension är kollektivavtalad, det vill säga avtalad mellan din arbetsgivare och ett fackförbund, sätter din arbetsgivare av cirka 4 -5 procent motsvarande din månadslön till din tjänstepension. 


Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige; ITP, SAF-LO, KAP-KL, PA16. Vilket avtal du tillhör beror på inom vilket område eller bransch du arbetar. Inom de olika avtalsområdena görs centrala upphandlingar med pensionsbolagen, vilket resulterar i pressade avgifter och bättre villkor.


Du kan trots att du inte omfattas av ett kollektivavtal ändå få tjänstepension från din arbetsgivare. Det finns inget som säger att villkoren måste vara sämre för det. Dock får du inte automatiskt del av de nedpressade avgifter som finns inom kollektivavtalen. 


För din tjänstepension kan du välja traditionell livförsäkring, där pensionsbolaget förvaltar kapitalet till en lägre risk, eller fondförsäkring där du själv placerar pengarna i fonder. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!