Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En fingervisning om kommande året"

Ulf Bjereld.

Tempot har höjts i den svenska politiken inför budgetdebatten.

Enligt flera statsvetare kan budgetdebatten ses som en viktig fingervisning om hur den politiska debatten kommer föras det närmsta året.

– Det är tonen mellan partierna som är det viktigaste, säger Peter Esaiasson, statsvetare på Göteborgs universitet.

Regeringen har storsatsat i årets budget med flera miljardinvesteringar. Och statsvetare som Expressen.se har varit i kontakt med är överens om att tempot är högre i svensk har höjts inför budgetdebatten.

– Det är ganska naturligt, efter ett val blir det ett slags stiltje, framför allt när en regering blir omvald. Luften går ur debatten en längre tid efter ett val, och så var allt fokus på krisen inom socialdemokratin under ett långt tag, säger Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Det är fortfarande en period där partierna försöker hitta olika positioner. Budgetdebatten är ett bra tillfälle framför allt för oppositionen att visa upp sitt alternativ.

"Har fått bekymmer"

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld säger att han är mest intresserad av att se hur oppositionen ställer sig till regeringens budgetförslag.

– De har fått bekymmer i och med att många av de poster som regeringen har presenterat är något som de inte vill motsätta sig. Nu får man välja om man vill säga att regeringen prioriterar fel, att anklaga dem för att vara slösaktiga eller att lova större satsningar och riskera att framstå som slösaktiga, säger han.

Konfrontation eller samarbetsvilja?

Statsvetaren Peter Esaiasson tycker att det mest intressant är att se hur partierna förhåller sig till varandra i budgetdebatten.

– Det är tonen mellan partierna som är det viktigaste. Signalerar de konfrontation eller samarbetsvilja? Det är ett strategival från oppositionen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!