Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En direktörslön på 55 industriarbetare

LO:s årliga rapport Makteliten visar att det går närmare 55 industriarbetarlöner på en direktörslön. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men rapporten har fått kritik för att jämföra missvisande. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
LO:s årliga rapport Makteliten visar att det går närmare 55 industriarbetarlöner på en direktörslön. Bild från Saabs fabrik i Trollhättan. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
TRISS I VD: Jan Moström, vd LKAB; Magnus Hall, vd Vattenfall och Martin Lindqvist, vd SSAB. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LO:s årliga rapport Makteliten visar att det går närmare 55 industriarbetarlöner på en direktörslön.

Men tidigare har rapporten fått kritik för att jämföra äpplen med päron.

Kritiker menar att LO sätt att räkna är ett sätt att blåsa upp siffrorna och på så vis få inkomstgapet att öka.

På onsdagen presenterade LO sin rapport "Makteliten – toppnoterar igen". Rapporten jämför hur många industriarbetarlöner det går på en enda direktörslön och granskningen har publicerats sedan 1950. Rapporten omfattar 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden.

Enligt LO har klyftorna ökat och i året rapport går det 18,7 industriarbetarlöner på en genomsnittslön för en person ur makteliten. Industriarbetarnas genomsnittslön ligger på 358 218 kronor per år, före skatt. För makteliten ligger siffran på 6,7 miljoner före skatt.

– Det är en utveckling där toppen drar i från. De med lägst inkomster halkar efter och håller inte jämna steg, säger Anna Almqvist, LO-ekonom.

 

Så har det sett ut för Makteliten tidigare år:

 

År 1950, undersökningens första år, var maktelitens genomsnittliga inkomst 11,1 industriarbetarlöner.

1980 var skillnaden i inkomster mellan maktelit och industriarbetare minst och motsvarade 4,9 industriarbetarlöner.

2014 gick det 18,3 industriarbetarlöner på maktelitens genomsnittliga inkomster före skatt.  

 

 

LÄS MER: LO anklagas för att ljuga i makt-rapport

55 industriarbetare på en vd

En genomsnittsdirektör tjänar enligt LO:s beräkningar 19,7 miljoner kronor om året. Det innebär att det på en direktörslön går nära 55 industriarbetarlöner.

– Det är en sjuk utveckling vi ser i svenskt näringsliv som började 1980. Samhället har misslyckats med att hålla ihop lönerna. Vi är upp i chockerande 55 industriarbetarlöner, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande och fortsätter:

– Det här påverkar vårt jämlikhetssträvande i Sverige. Med den här utvecklingen har vi gått från världens mest jämlika land till att ligga på plats 12-13. Vi är sämst i Norden på jämlikhet. Alla saker vi mäter gynnas av jämlikhet. Vi får bättre folkhälsa, fler som utbildar sig, mer jämställdhet, lägre spädbarnsdödlighet och lägre kriminalitet. Mycket står på spel om vi ska gå den mediokra vägen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

 

LÄS MER: Leif Östling: Vad fan får jag för pengarna?

Rapporten har fått kritik

Men rapporten har fått kritik för att blåsa upp siffrorna och för att jämförelsen inte är saklig. Anledningen är att när direktörslönerna beräknas har LO valt att utöver själva lönen även att ta med kapitalinkomster. Men då industriarbetarnas löner räknas tas inte hänsyn till extrainkomster eller bidrag.

Kritiker menar att LO sätt att räkna är ett sätt att blåsa upp siffrorna och på så vis få inkomstgapet att öka.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!