Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En av världens rikaste män död – blev 79 år

Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL VERNON / AP TT NYHETSBYRÅN

David Koch, som är världens tionde rikaste man, har dött.

Filantropen blev 79 år, rapporterar Reuters.

David och hans broder Charles Koch sägs ha en förmögenhet på omkring 440 miljarder kronor vardera.

Dödsfallet bekräftas av Koch Industries där David Koch varit vd. 

– Det är med tungt hjärta som jag bekräftar att min bror har David har gått bort, säger brodern Charles Koch, skriver NBC News.

Charles fortsätter:

– Alla som arbetade tillsammans med David har alla upplevt hans stora personlighet och passion för livet.

Framgångsrik inom den amerikanska politiken

Bröderna David och Charles är båda delägare till Koch Industries, som är ett bolag som arbetar med energi och kemikalier. Bolaget grundades 1983 av brödernas far Fred och har i dag cirka 120 000 anställda, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

Båda bröderna har varit mycket framgångsrika inom den amerikanska politiken. 1980 ställde David upp som vicepresidentkandidat för det Libertarianska partiet, där många av frågorna innefattade avskaffande av socialförsäkringar, offentliga skolor och myndigheter som FBI och CIA.

Utöver det har David varit verksam inom det republikanska partiet. Med brodern Charles har de båda arbetat mot de statliga utgiftsökningarna, och 2017 var bröderna delaktiga i att president Donald Trumps sjukvårdsreform – som han ansåg vara för lika Obamacare – röstades ner, skriver SvD.

Förmögenhet på 50 miljarder dollar

De senaste åren har David trappat ner på sitt arbete på grund av sin hälsa, skriver NBC News.

David har tidigare överlevt cancer och när han fick sin diagnos vid 27-årsålder sa läkaren att han hade fem år till att leva.

Koch Industries är världens näst största privata företagsimperium utanför börsen. Bröderna har en förmögenhet på omkring 50 miljarder dollar vardera, vilket motsvarar nästan 440 miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!