Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En av tre unga kvinnor mår dåligt av jobbet

Foto: IBL JUPITER / IBL JUPITER
Foto: ROBBAN ANDERSSON

En av tre kvinnor under 30 år känner ett psykiskt obehag av sitt jobb.

Det är nästan dubbelt så många jämfört med män över 55 år, visar en ny undersökning från Sveriges Företagshälsor som DN tagit del av.

Hur kände du inför att gå till jobbet idag?

Nära en miljon svenskar känner flera gånger i månaden ett psykiskt obehag av sitt arbete. 

Det visar Sveriges Företagshälsors senaste Jobbhälsobarometer som Dagens Nyheter tagit del av.

Särskilt kvinnor under 30 år uppger att de mår dåligt av sitt arbete, där nära en tredjedel uppger att de känner psykiskt obehag inför arbetet minst några gånger varje månad.

Kvinnor under 30 mår sämst av arbetet

Det är en nästan dubbelt så stor andel som bland män över 55 år.

– Det vi ser i materialet är att det finns skillnader mellan män och kvinnor kring hur de upplever sin arbetsmiljö och hur de känner inför att gå till arbetet, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor, till DN.

Rapporten fokuserar på psykisk ohälsa i arbetslivet och baseras på cirka 10 000 intervjuer. 

Drygt 20 procent uppger att de känner psykiskt obehag några gånger i månaden, vilket motsvarar omkring en miljon anställda.

Flest mår dåligt inom vård och servicearbeten

Högst andel som känner psykiskt obehag inför arbetet jobbar inom skola, vård, omsorg, hotell och restaurang. 

Där uppger en fjärdedel att de mår dåligt, jämfört med 9 procent av bank- och försäkringsanställda och 12 procent inom massmedier, marknadsföring och liknande.

Många av de som uppger att de känner ett psykiskt obehag inför sitt jobb menar också att de upplever mobbning och trakasserier på arbetsplatsen i högre grad än andra. De tycker också generellt sämre om sina chefer, skriver DN.

 

Jobbhälsobarometern 2017

En miljon människor på den svenska arbetsmarknaden känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet minst några gånger varje månad. Det är en femtedel av hela den svenska arbetskraften.

Särskilt gäller detta kvinnor under 30, där nära en av tre våndas inför arbetet. Det är en nästan dubbelt så stor andel som bland de äldre männen.

Minst andel helårsfriska (de som inte har en enda sjukdag på tolv månader) finns bland de yngre männen, under 30. Kvinnor över 55 är i dubbelt så hög grad helårsfriska.

Källa: DN/Sveriges Företagshälsor

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!