SEB:s. vd Annika Falkengren Foto: Janerik Henriksson/Tt
SEB:s. vd Annika Falkengren Foto: Janerik Henriksson/Tt

En av tio som söker bolån i SEB får nej

Publicerad

En av tio som ansöker om lån i SEB får nej.

Det säger vd Annika Falkengren i en DI-intervju.

– Vi är väldigt stora i storstäderna. Vart tionde bolån är vi tvungna att säga nej till för att det slår i det tak som vi har satt, säger hon.

"Belåningen börjar bli lite väl hög", ansåg Annika Falkengren redan förra året.

Nu går hon ut med uppgiften att SEB nekar var tionde kund att låna.

 

LÄS OCKSÅ: Hon kräver Kitkat på choklad för hela livet

Var tionde klarar inte bankens regler

Hushållen får inte låna mer än fem gånger sin bruttoinkomst, och var tionde klarar alltså inte den gränsen.

Under hösten ökade SEB:s bolån betydligt mindre än resten av marknaden, men det är enligt Annika Falkengren ett medvetet val.

– Vi tycker inte att man ska belåna sig mer än så. Vi är nöjda utifrån att låna ut på ett tryggt sätt och inte bidra för mycket till uppbyggnaden av skulderna, säger hon och påpekar att SEB vuxit kraftigt på bolånemarknaden tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Annie Lööf: Lägre löner till nyanlända

"Stannar så länge jag har förtroende"

SEB:s kvartalssiffror var betydligt bättre än förväntat och aktien stängde med 9 procent plus på torsdagen, enligt Dagens Industri.

Annika Falkengren har just presenterat ett förslag på hur rörelseresultatet ska lyftas med sex miljarder under de kommande tre åren. Och detta ska genomföras med henne själv vid rodret.

– Så länge jag har styrelsens förtroende, det går bra för banken och kunderna och aktieägarna är nöjda hoppas jag att jag får fortsätta, säger Annika Falkengren till Dagens Industri.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 hetaste skidorter

"Tveksam medicin"

Hon tror att en sänkning av reporäntan nästa vecka är möjligt: "Det känns som det ligger i farans riktning". Minusräntan har kostat SEB 2,5 miljarder under förra året och Annika Falkengren menar att den är "en väldigt tveksam medicin som inte verkar vara så verksam".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen