Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma Lennartsson får fallskärm på 1,3 miljoner

Emma Lennartsson och Stefan Löfven. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Emma Lennartsson får 1,3 miljoner i fallskärm. Pengarnas tas ur Socialdemokrateras partikassa. Foto: / PRESSBILD

Före detta statssekretareren Emma Lennartsson får ett avgångsvederlag på uppemot 1,3 miljoner kronor från Socialdemokraternas partikassa, skriver DN.

Men partiet vill inte berätta om Löfven var med vid beslutet i verkställande utskottet, där han är ordförande.

– Emma Lennartsson hade motsvarande trygghetsavtal i sin anställning som stabschef och gruppsekreterare, i och med att den posten inte omfattas om lagen om anställningsskydd, säger partikassör Roger Berzell till Expressen.

Enligt Emma Lennartsson, statssekreterare i statsrådsberedningen, fick hon först i december i fjol information om säkerhetsrisker vid outsourcingen av IT-driften på Transportstyrelsen.

Senare visade det sig att hon hade deltagit i två möten, i februari och augusti i fjol, där det hade tagits upp utan att hon ställt några följfrågor.

– Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för Säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, sa Emma Lennartsson till DN när hon avgick i slutet av augusti.

Får avgångsvederlag av partikassan

Hon påtalade att hon först i januari 2017 informerade statsministern efter att i december fått reda på att generaldirektören på Transportstyrelsen eventuellt skulle delges misstanke om brott. 

Hon sa vidare att hon skulle lämna sin tjänst utan avgångsvederlag från regeringskansliet.

Nu berättar DN att hon i stället fick avgångsvederlag från Socialdemokraternas partikassa. Beslutet togs av partiets verkställande utskott den 1 september. Utskottets ordförande är partiledaren Stefan Löfven men om han var med på mötet är oklart. Övriga ordinarie ledamöter i utskottet är partisekreterare Lena Rådström Baastad, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, finansminister Magdalena Andersson, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, SKL:s ordförande Lena Micko och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

– Beslut fattas av hela VU i konsensus, däremot kommenterar vi inte vilka som närvarar eller vad som sägs på interna möten, säger Socialdemokraternas pressekreterare Peter Liljeros.

Partikassören: "Det var motiverat"

Lennartsson får under ett år den lön hon hade i statsrådsberedningen, 109 800 kronor i månaden, med avdrag för eventuella andra inkomster.

Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell säger att det handlar om ett trygghetsavtal eftersom hon inte gått under lagen om anställningsskydd. Man valde att utlösa det trygghetsavtalet trots att Lennartsson egentligen inte hade rätt till den eftersom hon omfattats av det avtalet som anställd av partiet innan hon gick över till regeringskansliet. Trygghetsavtal finns för att man ska kunna rekrytera personer som lämnar sina jobb med anställningstrygghet.

– Emma Lennartsson hade motsvarande trygghetsavtal i sin anställning som stabschef och gruppsekreterare, i och med att den posten inte omfattas om lagen om anställningsskydd. Eftersom hon inte erhåller något avgångsvederlag från regeringskansliet ansåg vi att det var motiverat att utgå från tidigare överenskommelse, säger Roger Berzell.

Varför har ni inte informerat om detta tidigare? 

– Frågan har inte ställts till partikansliet tidigare. När den ställdes i dag svarade vi omgående. Informationen om att hon inte får ett avgångsvederlag från regeringskansliet är naturligtvis korrekt.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!