Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emily missade sin väns bröllop på grund av flygstrejken

Emily Dutton skulle flyga till Göteborg från London för att se sin vän gifta sig. Men strejken bland Ryanairs piloter i fredags satte stopp för resan.
Foto: Privat
Ryanairpiloter i fem länder strejkade i fredags.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Fler strejker är att vänta bland Ryanairs piloter. I Sverige kräver piloterna via Svensk pilotförening rätt att teckna kollektivavtal.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Emily Dutton skulle flyga till Göteborg från London för att se sin vän gifta sig. Men Ryanair-piloternas strejk gjorde att planet ställdes in och bolaget kunde inte fixa plats på något annat flyg.

– Hela kundupplevelsen var fruktansvärd. Det kändes inte som att de brydde sig alls, säger Emily Dutton. 

Sammanlagt 400 flyg ställdes in och 55 000 resenärer påverkades när Ryanairs piloter i Sverige, Tyskland, Irland, Belgien och Nederländerna, dygnslånga strejk i fredags. 

Emily Dutton, 27, från Letchworth i England, skulle flyga med sin pojkvän till Göteborg på fredagsmorgonen för att gå på sin väns bröllop.

Två dagar innan kom ett mejl om att checka in, men när hon tryckte på länken stod det att planet var inställt. Emily försökte boka om enligt instruktionerna, men hittade inget flyg och när hon ringde Ryanair fick hon beskedet att de inte kunde hitta en enda plats på ett enda flyg i hela Storbritannien till Sverige.


GUIDE: Så får du ersättning för din inställda resa


– Det tidigaste flyg de kunde boka mig på var på söndagen, men min väns bröllop var på lördagen så jag skulle ha missat bröllopet redan, säger Emily Dutton.


Emily Dutton missade sin väns bröllop i Göteborg.
Foto: Privat

”Är verkligen besviken”

Det enda hon kunde göra i det läget var att boka med ett annat flygbolag på egen hand, men den billigaste resan som fanns med två dagars varsel kostade 2 000 pund för de båda, vilket motsvarar drygt 23 000 svenska kronor och Ryanair kunde inte garantera att de skulle kompensera henne för de extra kostnaderna.

– Så i lördags satt jag här i England och önskade att jag var i Sverige - och jag kan aldrig få igen det. Det är ett bröllop. En semester hade varit annorlunda, men eftersom det är min väns bröllop så kan jag aldrig få igen den upplevelsen, säger Emily Dutton.

– Och hela kundupplevelsen var fruktansvärd. Det kändes inte som att de brydde sig alls – nu har jag skrivit till dem och beskrivit min situation och bett om kompensation men jag har inte fått svar än.

Strejkande Ryanair-piloter i Tyskland i fredags.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förutom pengarna för flyget så har de lagt ut mycket på andra kostnader kring bröllopet, som fina kläder.

– Vi har lagt ned så mycket pengar och energi och planerat det här så länge så jag är verkligen, verkligen besviken, säger Emily Dutton.

Ryanair kallar strejken oberättigad

Svensk Pilotförening tog i fredags ut sina 40 medlemmar som flyger för Ryanair i strejk för rätten att teckna kollektivavtal.


LÄS OCKSÅ: Personalen räddar ansiktet på SAS-chefen


Piloterna saknar i dag rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. 

Flygbolaget har hittills visat kalla handen. Den enda kommunikationen mellan Ryanair och Svensk pilotförening sker genom sporadiska mejl och brevkontakter.

Ryanairs koncernchef Michael O'Leary har varit tystlåter under konflikten. Men han har fått se aktien rasa och antytt att företaget kan komma att dra ned på personalen om konflikterna fortsätter.
Foto: THOMAS FREY / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL DPA

Om inga framsteg görs kan det komma ytterligare strejker snart.

Ryanair skriver på Twitter att ”Vi vill återigen be om ursäkt till de kunder som drabbas av detta onödiga störningar och vi ber de strejkande fackförbunden att fortsätta förhandlingarna i stället för att utlysa flera oberättigade strejker”.

Svensk Pilotförening har hotat med fler aktioner om inte Ryanair går med på att teckna kollektivavtal.


LÄS MER: Ryanair hotas av fler pilotstrejker 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!