Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emely, 24: Viktigt att dela tiden med barnen jämställt

Emely har varit hemma med sin son Julis i ett år. Mycket av tiden har Julius pappa också varit hemma. Foto: Privat
Emely och Julius. Foto: Privat

Emely Lernbom, 24, och hennes sambo Viktor ville båda vara hemma samtidigt med sonen Julius, 1, – och valde därför att ta ut de dubbeldagar som finns i föräldrapenningen. 

Enligt en ny studie har dubbeldagar lett till att mammorna är friskare under barnets första månader. 

– Man måste kämpa för att fördela ansvaret jämnt i familjen. Jag tänker att dubbeldagarna är en förutsättning för att kunna göra det, säger Emely. 

När Emely Lernbom, 24, och hennes sambo Viktors son föddes förra året var de båda överens om att de ville vara hemma så länge och så mycket som möjligt. Lösningen blev att Viktor tog ut semesterdagar så att familjen kunde vara hemma tillsammans mycket under de första månaderna.

– Men efter att min sambo varit hemma på semester blev det ganska snålt med pengar, så i mars valde vi att ta ut 20 dubbeldagar, för att dryga ut kassan. Vi ville båda vara hemma samtidigt, säger Emely Lernbom. 

– Man får planera väldigt noggrant för att få allting att funka. Alla har inte möjlighet att vara hemma tillsammans lika mycket som vi har varit, men de här dubbeldagarna gör det möjligt för alla att vara hemma tillsammans en tid. 

Det som kallas för dubbeldagar infördes i föräldrapenningen 2012. 

Innan dess fanns bara tio gemensamma dagar i samband med förlossningen. Reglerna med dubbeldagar innebär att föräldrarna kan vara lediga tillsammans och ta ut föräldrapenning i ytterligare 30 dagar under barnets första år. 

”Allt ansvar tär på en” 

– Jag tycker att det är en fantastisk möjlighet. Kvinnan har enormt mycket ansvar gentemot vad mannen har i dag. Man måste kämpa för att fördela ansvaret jämnt i familjen. Jag tänker att dubbeldagarna är en förutsättning för att kunna göra det, säger Emely Lernbom och fortsätter: 

– Det är inte alltid man kan varva och vara ledig en månad vardera. Ofta så ammar mamman och då kan man inte alltid gå tillbaka till jobbet. Man kanske inte heller vill vara hemma själv. 

Emely Lernbom säger att hon tror att det är viktigt att fördela ansvaret på ett jämställt sätt. 

– Att båda får vara en familj med sitt nya barn tror jag är väldigt viktigt, även för barnet. Jag ser på vår son hur beroende han är av oss båda. Om man inte båda är hemma tillsammans så vet man kanske inte hur den andra har det hemma. 

Forskarna bakom studien som bland annat Dagens Nyheter rapporterat om har kommit fram till att reformen med fler ”dubbeldagar” har fått omedelbara effekter på förstagångsföderskors hälsa under halvåret efter förlossningen. 

Studiens resultat visar att möjligheten till dubbeldagar minskade uttaget av ångestdämpande medicin med 26 procent och ett minskat uttag av antibiotika med 11 procent. Risken att mamman skulle behöva söka sjukhus eller specialist minskade med 14 procent, har DN rapporterat. 

Emely Lernbom är inte förvånad över studiens resultat. 

– Man förstår att kvinnan inte kan göra hur mycket som helst, allt ansvar tär på en. Det är klart att det kan innebära stress och både psykisk och fysisk ohälsa, säger hon. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!