Emanuel sålde för 11 000 – fick inget Playstation 5

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Emanuel Rolandsson, 11, sålde pandasaker åt WWF med målet att få ett Playstation 5, men fick ingen konsol trots att han sålt tillräckligt.
Foto: Privat / Privat
Emanuels mamma Emma Rosén är kritisk till Pandaförsäljning.
Foto: Emma Rosén / Emma Rosén
Mamma Emma Rosén berättar att de åkte runt till flera byar i närheten för att Emanuel skulle kunna få ihop till sitt Playstation 5.
Foto: Emma Rosén

Emanuel Rolandsson, 11, sålde pandasaker åt WWF – bara för att få ett Playstation 5.

Men när han kom upp i 11 300 kronor fick han ingen spelkonsol, eftersom den är slut hos leverantören.

– Jag känner mig ledsen och besviken, säger han.

Det är slut på Playstation 5 i stora delar av världen, och spelsuga ungdomar tar till allt mer desperata medel för att få tag i konsolen.

Emanuel Rolandsson, 11, från Fanbyn utanför Östersund trodde att han hittat ett sätt när han såg att man kan få ett Playstation 5 om man säljer pandasaker åt WWF för 11 300 kronor.

– Jag ville spela Minecraft och Fortnite. Det gick inte att köpa Playstation 5 någonstans, säger han.

Reste runt till byar

Så han beställde hem katalogen och började sälja galltvål, kokböcker, handdukar och andra saker till hela Fanbyn.

– Men det räckte inte för att komma upp i 11 300 kronor, så vi fick åka runt till andra byar i närheten. Jag tror att vi åkte till fem andra byar, säger Emanuels mamma Emma Rosén.

Pandaförsäljning

Försäljningen arrangeras av företaget Pandaförsäljningen. Genom att sälja saker som kokböcker, galltvål, bestick, godis och julpynt kan barn tjäna ihop till premier. Bland annat kan de få datorer, tv-spel och trådlösa högtalare. Man kan också välja att få pengar från försäljningen. Lite mindre än 10 procent av priset för varje såld produkt går till Världsnaturfonden, WWF.

Sammanlagt sålde han saker till över 40 personer. Han berättade för många kunder att han sålde pandasaker för att få ett tv-spel.

– Galltvål var det som var mest populärt, säger Emma Rosén.

Hade inget PS5

I slutet av oktober hade Emanuel Rolandsson till slut kommit upp i summan för att få ett Playstation 5. Han beställde hem alla produkter, delade ut dem – och väntade på att få hem sin spelkonsol. Men den kom inte.

– Han kämpade som en liten gnu för det här. När fakturan var betald stod det att det skulle komma på en gång. Men han väntade i veckor, och till slut frågade jag vad som stod på.

Hon fick svaret att Pandaförsäljningen väntade på att fler Playstation 5 skulle tillverkas, och att Emanuel fick vänta.

– Jag blev ledsen och besviken, säger Emanuel Rolandsson.

Halvledarbrist

I dag har Pandaförsäljningen lagt ut en varning om att de tidigast kan få in konsoler till det första kvartalet 2022. Emma Rosén är kritisk till att de inte förvarnade henne.

– Vi fick ingen information om det överhuvudtaget.

Sonys produktionsproblem för Playstation 5 beror på globala leveranssvårigheter och en internationell brist på så kallade halvledare, som behövs för chippen i spelen.

Expressen har sökt Pandaförsäljningen för en kommentar.

Xbox eller Playstation – vem vinner konsolkriget?

Spelreportern ställer konsolerna sida vid sida.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!