Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elsparkcyklar får hyras ut utan tillstånd

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Nu får elsparkcyklar hyras ut utan att det krävs något generellt tillstånd.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Det bör inte krävas något generellt tillstånd enligt ordningslagen för att hyra ut elsparkcyklar på offentlig plats, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.

Myndigheten har dragit den slutsatsen efter att ha gått igenom vilka regler som gäller.

”Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik”, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uthyrning av elsparkcyklar förekommer i flera svenska städer och ett flertal kommuner har därför försökt reda ut vad som gäller. I Transportstyrelsens rapport säger myndigheten att det kan krävas tillstånd om uthyrningsverksamheterna till exempel stör trafik eller ordning, men att parkering i sig inte är något som kräver tillstånd enligt ordningslagen.

”Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd”, säger Pernilla Bremer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!