Eljätten gör rekordvinster men höjer priserna igen

Foto: NICK UT
Foto: NICK UT
Foto: NICK UT
Foto: NICK UT

Eljätten Ellevio, med uppemot en miljon kunder, höjer priserna med fem procent om två veckor, skriver Dagens industri.

Nästa år kommer priserna att höjas ännu mer.

Elnätsbolaget Ellevio, som övertog Fortums elnätsverksamhet 2015, har omkring 900 000 kunder. Om bara några veckor höjer företaget priserna med fem procent i ett läge där elpriserna i snitt i branschen gått upp med 25 procent den senaste fem åren. Elnäten är ett naturligt monopol vilket gör att kunderna inte kan vända sig någon annanstans för att komma runt prishöjningarna.

Ellevio höjde priserna i fjol också

Ellevio höjde sina priser med nio procent 2016. Konkurrenten Vattenfall var värre med 11,2 procent medan EON Sverige lade sig på samma nivåhöjning som Ellevio.

– Regleringen som styr prissättningen i elnäten är mycket svag. Ellevio är det bolag som utnyttjar det hårdast av alla elnätsbolag, förklarar Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, för Dagens industri.

Vinst på närmare fyra miljarder kronor

Ellevio ökade sin vinst 2016 med 670 miljoner kronor jämfört med 2015. Det innebar att eljätten kunde skryta med en vinst (före skatt och avskrivningar) på närmare fyra miljarder kronor.

När Ellevio den 1 juni höjer elnätspriset i Stockholmsområdet med procent svider det i plånboken för nästan 600 000 kunder. Bakgrunden till höjningen i huvudstaden är ytterligare investeringar i elnätet fram till 2019.

Samtidigt som kunderna får saftigare elräkningar går vinsten upp för bolaget som ger ägarna en finfin avkastning. 2016 fick de fyra ägarna (den kanadensiska pensionsfonden Borealis, Folksam, Första AP-fonden och Tredje AP-fonden) en miljard kronor som räntekostnader.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!