Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Eljättarna höjde elnätspriserna med 30 procent på tre år

Publicerad
Uppdaterad
Har din elräkning blivit dyrare?
Inte så konstigt - enligt Rapport har eljättarna Eon och Vattenfall chockhöjt sina elnätspriser de senaste tre åren.
- Det är oerhört stora ökningar, säger Per Forsling, energiexpert på Fastighetsägarna, till Rapport.
Höjningen lämnar kunderna handfallna – det går inte att byta leverantör utan enda sättet är att snåla på elförbrukningen.
Eljättarna Eon och Vattenfall har höjt sina elnätspriser med över 30 procent de tre senaste åren, vilket är dubbelt så mycket andra elnätsbolag, enligt Rapport.
– Det är oerhört stora ökningar. Det är alldeles för mycket, säger Per Forsling, energiexpert på Fastighetsägarna, till Rapport.

Skarp kritik

Enligt boendeorganisationers granskning inträffade ett trendbrott 2008, det var då elnätspriserna började skena.
Nu riktas skarp kritik mot Energimarknadsinspektionen som ska granska elbolagen.
– Det är monopolmarknad och då är det viktigt att en myndighet agerar kraftfullt, vilket man inte har gjort de senaste åren, säger Per Forsling till Rapport.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen