Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabeth Svantesson: ”Det är så fördummande”

Foto: SVT/Skärmdump
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson ansåg att hon blev anklagad för att vara högerextrem.Foto: SVT/Skärmdump
Finansminister Magdalena Andersson (S) försvarade vårbudgeten i AktuelltFoto: SVT/Skärmdump

Moderaternas Elisabeth Svantesson gick hårt åt Magdalena Andersson, S, i kvällens Aktuellt.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, ansåg att finansministern anklagade henne för att vara högerextrem.

– Jag tycker att det är så fördummande, sa hon.

Den Socialdemokratiska finansministern och Elisabeth Svantesson möttes i kvällens Aktuellt för att diskutera vårbudgeten.

Den nya budgeten, med reformer på 4,5 miljarder kronor, är förankrad i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. 

Svantesson anklagade regeringen för att skapa otrygghet när polisen nu får 232 miljoner mindre eftersom vissa arbetsuppgifter flyttas till Kriminalvården.

Magdalena Andersson försvarade budgeten, men stack inte under stol med att den är ett resultat av en kompromiss och beskrev den som ett givande och ett tagande.

Alternativet, sa finansministern, skulle ha varit en extrem högerregering med Moderaterna och Kristdemokraterna, stödda av Sverigedemokraterna.

”Anklaga mig inte för saker som inte är sanna”

– Det är sorgligt för svensk politik att Magdalena Andersson på allvar menar att om jag hade haft dina uppgifter så skulle det vara en extrem högerregering, vi är mer vuxna än så, kontrade Elisabeth Svantesson.

– Bara för att man nu så gärna vill har makten, och tar den, och genomför mycket politik som man inte står för, anklaga inte mig för saker som du vet inte är sanna.

Magdalena Andersson klargjorde i sitt svar att hon är medveten om att Elisabeth Svantesson inte är högerextremist.

Hon hävdade däremot att en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna skulle vara den mest högerinriktade som Sverige haft på mycket länge.

– Ni hade försökt att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna trots att ni sa motsatsen före valet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!