Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elins upptäckt på populära glassen: ”Kändes äckligt”

Dagens toppnyheter - DiTV
Elin Wetterling, 27, upptäckte att datummärkningen på glassen ändrats. Foto: Privat
Ovanpå datummärkningen på pappret finns en klisterlapp med nytt datum, på både styckglassen och de större förpackningarna. Foto: Privat
Foto: Privat

När Elin Wetterling tog upp den populära proteinglassen i butiken gjorde hon en upptäckt som fick henne att reagera: 

Bäst-före-datumet hade täckts över – med ett nytt, senare datum.

– Det kändes äckligt, som att de vill sälja gammal glass. 

Enligt Barebells kommunikatör har företaget dock inte gjort något fel. 

Elin Wetterling, 27, från Växjö, blev förvånad när hon tog upp en glass från Barebells. På platsen där bäst-före-datumet brukar stå fanns en klisterlapp, med ett annat datum. 

– Då såg jag hur det var olika stämplar. En som var stämplad direkt på glasspappret och på det hade en lapp klistrats över med ett annat datum – ett senare datum, säger hon. 

När hon gick tillbaka till frysdisken såg hon att alla glassar från märket var ommärkta. Både styckglassarna och de större förpackningarna. Flera butiker drog in försäljningen av glassarna i och med datum-förändringen, skriver P4 Kronoberg.

– Det framstår ju som att de inte fick glassarna sålda och bytte datum vilket känns väldigt äckligt, säger Elin Wetterling. 

Ovanpå datummärkningen på pappret finns en klisterlapp med nytt datum, på både styckglassen och de större förpackningarna. Foto: privat
Foto: privat

Barebells: Inget fel

Men enligt Barebells handlar den nya märkningen om att glassen helt enkelt håller längre än tidigare trott. 

– När vi tog fram glassarna satte vi medvetet ett restriktivt datum på 12 månader. Efter det har vi fått okej från vår producent att det inte är några problem att ha 18 månader, efter flertalet tester som gjorts, säger Mikael Lindgren, kommunikationschef Barebells. Han fortsätter:

– För oss är det viktigt att hantera resurser ansvarsfullt. Så i stället för att destruera fullt ätbar glass och bidra till onödigt matsvinn så satte vi på en etikett med ny märkning. 

Mot Livsmedelsverkets regler

Enligt Livsmedelsverkets regler måste en produkt genomgå en behandling som gör att den får en längre hållbarhet, för att man ska få märka om hållbarheten. Någon sådan har inte gjorts på glassarna.

– Nej, det är samma glass som tidigare. Regeln säger att man vanligtvis inte får göra så - men vi tycker vi agerat på ett bra och ansvarsfullt sätt. Vi är i dialog med Livsmedelsverket och vår kontrollmyndighet kring detta, säger Mikael Lindgren.

Kan du förstå att konsumenter kan tycka en ommärkning känns konstig?

– Det är möjligt att vi borde informerat bättre och det är olyckligt om det upplevs som otydligt för konsumenten, men vi försöker göra det tydligt. 

Enligt Mikael Lindgren sker det genom att de svarar på individuella frågor om saken, de har inte gått ut med information på sina kanaler om datumändringen. 

– Vi har tagit det med enskilda kunder. Den glass som finns i butik är fullt ätbar.

Elin Wetterling försökte själv fråga Barebells via deras Instagram om varför datummärkningen var ändrad, men säger att hon bara fick en ”tumme upp”-emoji till svar.

– Det kändes konstigt. Är det nu så att datumet är fel får man väl tydliggöra det ordentligt, i stället för att kunderna ska bli äcklade, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!