Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elgiganten helomvänder efter den kraftiga kritiken

Elgiganten har butiker över hela Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledningen på Elgiganten logistik i Jönköping förbjöd de anställda att tala något annat än svenska, skriver Jönköpings-Posten. Vilket även gällde på rasterna.

Men efter kraftig kritik har Elgiganten nu gjort en helomvändning.

– Det känns jättebra och korrekt, det var det här vi ville, säger en medarbetare till tidningen.

Anläggningen i Torsvik i Jönköpings kommun är själva centrum i Elgigantens näthandel. Jönköpings-PostenDär arbetar personer från 48 olika länder, skriver Jönköpings-Posten.

Efter språkförbudet svarade de anställda med att fika utanför grindarna.

– Vi har fått förbud att på rasterna prata ett annat språk än svenska. Vi har sagt att det är vår frihet, var får vi friheten? De sa, att utanför grindarna får ni använda vilket språk ni vill. Då tänker vi sitta här och ha vår frihet på rasterna, säger en person till tidningen.

”Vissa har känt sig diskriminerade”

Enligt Elgiganten logistiks platschef Per Hansson beror språkpolicyn på att vissa medarbetare känt sig diskriminerade.

Han förklarade för Jönköpings-Posten att han är stolt över den mångkulturella arbetsplatsen, men att ett gemensamt språk krävs för sammanhållningen.

På onsdagen fick de anställda på Elgiganten Logistik reda på att ledningen ändrat policyn kring språkbruket på rasterna. De anställda var glada över att deras protest gav resultat. 

”Det var det här vi ville”

– Det känns jättebra och korrekt, det var det här vi ville, säger en medarbetare till Jönköpings-Posten.

– Om jag pratar med en kompis från Syrien på rasten och det kommer någon som inte förstår, så ändrar vi självklart språket till svenska, vi måste respektera varandra, det är det viktigaste.

Gruppen med anställda utanför stängslet hade då vuxit för varje dag. Som mest var det 30 stycken som satt och åt utanför stängslet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!