Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA. Foto: Electrolux pressbild
Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA. Foto: Electrolux pressbild

Electrolux vd slutar – flyttar hem till USA

Publicerad

Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten efter fem år för att flytta tillbaka till USA. Han efterträds av en svensk, Jonas Samuelsson, som hämtas inifrån bolaget.

Keith McLoughlin har sagt upp sig från ett av Sveriges mest välavlönade jobb, vd-tjänsten på Electrolux. Han flyttar tillbaka till USA, där han ska ”kvarstå i en roll som rådgivare åt Electrolux i Nordamerika på konsultbasis”.

Efterträdaren Jens Samuelsson är för närvarande chef för affärsområdet Vitvaror Europa, Mellanöstern och Afrika.

Han kom 2008 till Electrolux, och har sedan dess bland annat varit koncernens ekonomi- och finansdirektör.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux drar ned på personal

Fick 45 miljoner kronor

Keith McLoughlin, 59, värvades till Electrolux 2010, under uppmärksammade former. När han värvades fick han en engångsersättning på motsvarande 45 miljoner kronor, enligt Electrolux för att hans pension skulle upp på en nivå motsvarande en amerikansk vd-pension.

Det senaste redovisade året, 2014, ger vid handen att McLoughlin fick 10,2 miljoner kronor i fast lön och bonus på drygt 2 miljoner kronor, totalt alltså över 12 miljoner.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux-affären med GE stoppad

Flytta till USA

Det har i nästan ett års tid ryktats att Keith McLoughlin skulle vara på väg bort från Electrolux för att flytta tillbaka till USA med familjen.

Enligt Electrolux senaste årsredovisning har Keith McLoughlin en uppsägningstid på sex månader, men bolagets presstjänst uppger att han slutar den sista januari.

För Electrolux aktieägare har inte Keith McLoughlin varit någon fullträff. Då han tillträdde handlades aktien i 195,60 kronor. Fredagens stängningskurs var 195,20 kronor, alltså 40 öre lägre. Under samma period har Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stigit med 26,4 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux aktie rasar på stoppad jätteaffär

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen