Electrolux avgående vd Keith McLoughlin slipper jobba kvar de sex månader hans kontrakt tvingar honom till. Foto: ElectroluxElectrolux avgående vd Keith McLoughlin slipper jobba kvar de sex månader hans kontrakt tvingar honom till. Foto: Electrolux
Electrolux avgående vd Keith McLoughlin slipper jobba kvar de sex månader hans kontrakt tvingar honom till. Foto: Electrolux
Bara för att ta jobbet som vd för Electrolux 2011 krävde, och fick, den i dag 59-årige Keith McLoughlin 45 miljoner kronor i engångsersättning. Foto: Christian ÖrnbergBara för att ta jobbet som vd för Electrolux 2011 krävde, och fick, den i dag 59-årige Keith McLoughlin 45 miljoner kronor i engångsersättning. Foto: Christian Örnberg
Bara för att ta jobbet som vd för Electrolux 2011 krävde, och fick, den i dag 59-årige Keith McLoughlin 45 miljoner kronor i engångsersättning.  Foto: Christian Örnberg

Electrolux vd fixade drömavtal till sig själv

Publicerad

Electrolux avgående vd Keith McLoughlin har förhandlat till sig ett drömavtal. Han slipper jobba kvar de sex månader hans kontrakt tvingar honom till, men får ett ”konsultavtal” som ger honom motsvarande 17 miljoner kronor – och möjlighet till mer.

– Han har ganska unik kompetens, säger Electrolux informationschef Paul Palmstedt till Dina Pengar.

Bara för att ta jobbet som vd för Electrolux 2011 krävde, och fick, den i dag 59-årige Keith McLoughlin 45 miljoner kronor i engångsersättning. Detta för att komma upp i en pensionsnivå motsvarande den en amerikansk vd har. Electrolux huvudkontor ligger i Stockholm, och det är också där Keith McLoughlin bott och arbetat.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux vd slutar – flyttar hem till USA

Rundar avtalen i årsredovisningen

När han nu lämnar vd-posten gällde enligt den senaste årsredovisningen följande: Hade han fått sparken hade Electrolux tvingats betala honom lön i 12 månader (senast redovisade fasta lön, den för 2014, var 10,2 miljoner kronor). Mot arbetsgivaren hade Keith McLoughlin sex månaders uppsägningstid.

Men Keith McLoughlin, som lämnar på eget initiativ, har i stället sytt sig en alldeles unik gyllene fallskärm.

Förutom att han står kvar i redan påbörjade aktiesparprogram som fortsätter ge nya pengar även efter att han slutar får Keith McLoughlin en hälsovårdsförmån på 3,4 miljoner kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänade storbankernas toppar

Ska stötta nya Nordamerika-chefen

Men framför allt ska han som konsult assistera den nya chefen för Electrolux i Nordamerika.

– Det är ett ettårskontrakt som ger 2 miljoner dollar (17 miljoner kronor, reds anm), och det kontraktet kan förlängas om båda parter önskar det, säger Electrolux informationschef Paul Palmstedt till Dina Pengar.

Men hur mycket tid Keith McLoughlin måste lägga på sin konsultsyssla kan inte Electrolux svara på.

Hur många timmar i veckan måste han jobba?

– Jag kan inte kommentera det, säger Paul Palmstedt.

 

LÄS OCKSÅ: Chefernas miljonklipp på dina bostadslån

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen