Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Electrolux-affären med GE stoppad

General Electric (GE) har krävt 175 miljoner dollar (cirka 1,5 miljarder kronor) i ersättning för att affären inte genomförs i enlighet med villkor i det överlåtelseavtal som nu inte fullföljs, skriver Electrolux i ett pressmeddelande.
Foto: Mikael Ljungström
Beskedet om att affären avbryts kommer sedan USA:s justitiedepartement i somras inledde en domstolsprocess mot de båda bolagen för att stoppa affären.
Foto: Paul Sakuma

Electrolux kommer inte genomföra köpet av amerikanska General Electrics vitvaruverksamhet. I stället hotar nu en miljardsmäll för den svenska vitvarujätten.

General Electric (GE) avbryter affären med Electrolux. Samtidigt kräver GE 175 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor, i ersättning för att affären inte genomförs i enlighet med villkor i det överlåtelseavtal som nu inte fullföljs, skriver Electrolux i ett pressmeddelande.

Ovanpå detta kommer kostnader för affären som redan har uppstått, som Electrolux preciserar till så kallade transaktionskostnader på 266 miljoner kronor och kostnader för det förberedande integrationsarbetet på 136 miljoner kronor undre perioden januari-september. Ytterligare 175 miljoner kronor i transaktionskostnader väntas för fjärde kvartalet 2015, då resultatet också kommer att belastas med 225 miljoner i brygglån, skriver Electrolux.

Sammanlagt innebär det kostnader på 802 miljoner kronor för en affär som inte blir av, förutom de 1,5 miljarder som GE nu kräver.


LÄS OCKSÅ: Electrolux aktie rasar på stoppad jätteaffär

Affären avbryts

Beskedet om att affären avbryts kommer sedan USA:s justitiedepartement i somras inledde en domstolsprocess mot de båda bolagen för att stoppa affären. Justitiedepartementet anser att affären skulle vara skadlig för konkurrensen på marknaden.

Enligt Electrolux har man med förlikningsförslag försökt tillmötesgå krav från USA:s justitiedepartement, men de har inte accepterats.

"Electrolux har gjort omfattande ansträngningar för att erhålla myndighetsgodkännanden och beklagar att GE har sagt upp avtalet medan domstolsprocessen fortfarande pågår", skriver Electrolux.


Vd besviken

Electrolux vd Keith McLoughlin säger att möjligheten att avbryta affären funnits med redan från början. Electrolux redovisade redan i sitt bokslut för 2014 att GE hade rätt till en ersättning på 175 miljoner dollar om affären inte skulle gå i lås.

- Vi är givetvis besvikna och beklagar GE:s ställningstagande, säger Keith McLoughlin vid en telefonkonferens för media och investerare.

- Beskedet vi fått är att de anser, och det instämmer vi i, att de amerikanska myndigheterna har en väldigt statisk och orealistisk syn på en mycket stark och konkurrensutsatt marknad. Den rättsliga prövningen pågick och därför har osäkerheten om utslaget, och när det skulle komma, gjort att de kände att det var bättre att gå vidare och undersöka andra alternativ för sin verksamhet, säger McLoughlin.LÄS OCKSÅ: Så får du mest valuta för pengarna på julbordet

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!