Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elbilen producerar energi till elnätet

I premiäravsnittet av Di TV:s motormagasin gästade bland andra Anders Ygeman. I programmet diskuteras också den nya V2G-tekniken, och projektet som pågår i Kungsbacka kommun. Se hela programmet i spelaren ovan.
Kunsgbacka kommun är först ut med att testa den nya V2G-tekniken.Foto: Skärmdump, Di TV
En elbil i Oslo.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Här blir elbilen elproducenten.

I Kungsbacka kommun pågår sedan en tid tillbaka ett pilotprojekt som innebär att kommunens bilar lagrar energi som går tillbaka till elnätet genom den så kallade ”Vehicle to grid”-tekniken.

Just nu pågår projektet med den så kallade V2G-tekniken (förkortning av Vehicle to Grid) i Kungsbacka kommun. I korta drag går tekniken ut på att kommunens elbilar delar med sig av sin energireserv till andra verksamhetsområden inom kommunen. 

Med V2G-tekniken går lagrad energi från elbilar tillbaka till elnätet.Foto: Skärmdump, Di TV

V2G-enheter är snabbladdare som dels laddar elbilarna, men också för tillbaka energin som lagrats i bilbatterierna till elnätet. På så sätt kan elbilarna ge energi till kommunens verksamheter. Satsningen som pågår i Kungsbacka görs i samarbete med Nissan och energibolaget Eon.

I Di TV:s nya motorprogram berättade Sanna Kaipa, Country Director Sweden på Nissan Nordic mer om projektet och hur det hittills har gått. 

– I Kungsbacka kommun har de tio laddare som ska användas ”vehicle to grid”. Kungsbacka kommuns bilar har en stor batterireserv på sig. Vi har ännu inga siffror på hur det har gått i Kungsbacka, men kommunen jobbar som en pilot i Sverige så att vi kan visa vägen för bredare användning för ”vehicle to grid”, säger hon i programmet.

Vad är förhoppningarna att det här testet ska visa?

– Förhoppningen är att Kungsbacka kommun ska använda el som de producerar själv från solceller och lagra i ”vehicle to grid” och använda mer el som de har producerat själva och att få lägre elkostnader samt ha positiv inverkan på miljön.

Se intervjun med Sanna Kaipa i spelaren ovan.

Christer Lindström är fordonsansvarig på Kungsbacka kommun. Han har tidigare till elbilsnytt.se sagt:

– Med hjälp av den nya tekniken kan vi använda den energi som lagras i kommunens elbilar från Nissan och därmed skapa en jämnare energianvändning för kommunens verksamheter. Vi är glada och stolta att vara den första kommunen i Sverige som integrerar och etablerar V2G-enheter. Kungsbacka är en av de solcellstätaste kommunerna i Sverige. Vi ser i förlängningen stora möjligheter att kunna lagra elen från våra solcellsanläggningar i bilar och batterilager.

I premiäravsnittet av programmet Di TV Motor berättade Di:s reporter Karin Olander om de hetaste nyheterna från bilmässan i Shanghai. Se hennes rapport i klippet ovan.

I premiäravsnittet av Di TV Motor gästade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, S. Han berättade i programmet om regeringens löfte och satsningar på att bygga ut infrastrukturen med laddstolpar.

Här kan du se intervjun med Anders Ygeman.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!