Leksaken läckte ut batterisyra i badbaljan när fyraårige Liam badade. Foto: PrivatLeksaken läckte ut batterisyra i badbaljan när fyraårige Liam badade. Foto: Privat
Leksaken läckte ut batterisyra i badbaljan när fyraårige Liam badade. Foto: Privat
"Att det läcker ut batterisyra ur produkter som är ämnade för små barn är skrämmande", säger Elaine Patterson, Liams mamma. Foto: Privat"Att det läcker ut batterisyra ur produkter som är ämnade för små barn är skrämmande", säger Elaine Patterson, Liams mamma. Foto: Privat
"Att det läcker ut batterisyra ur produkter som är ämnade för små barn är skrämmande", säger Elaine Patterson, Liams mamma. Foto: Privat
Jon Vastrup, produktsäkerhetsexpert på Toys R Us, beklagar det som inträffat. Foto: PrivatJon Vastrup, produktsäkerhetsexpert på Toys R Us, beklagar det som inträffat. Foto: Privat
Jon Vastrup, produktsäkerhetsexpert på Toys R Us, beklagar det som inträffat. Foto: Privat
Flera dagar efter händelsen har Liam röda märken kvar på kroppen. Foto: PrivatFlera dagar efter händelsen har Liam röda märken kvar på kroppen. Foto: Privat
Flera dagar efter händelsen har Liam röda märken kvar på kroppen. Foto: Privat

Elaines son badade med populära leksaken: "Det vällde ut batterisyra"

Publicerad

Elaine Patterson, 39, fick en chock när hon fick syn på de populära leksakerna i badet med sin fyraårige son.

De började nämligen spridas batterisyra i badvattnet.

– Att det läcker ut batterisyra ur produkter som är ämnade för små barn är skrämmande, säger hon.

Liam, 4, låg och plaskade i en badbalja på fredagskvällen. Kort därpå fick hans mamma, Elaine Patterson från Linköping, en chock.

Batterisyra läckte ut i badvattnet.

Med hjälp av sin 14-åriga dotter slet hon upp Liam ur baljan och ställde honom i duschen. Efter ett tag märkte hon hur han hade fått röda utslag på kroppen.

– Han har fått utslag på fötterna, benen, rumpan och på snoppen – hela vägen upp till midjan. Vad hade hänt om han inte hade slitits upp ur badet och tvättats i duschen i stället? Man fruktar ju det värsta, huden hade kunnat frätas bort, säger hon.

Liam har fortfarande röda märken kvar på underkroppen – trots att det har gått nästan en vecka sedan incidenten.

Varnar andra föräldrar

Tidigare var leksaksfiskarna hans favoriter. Nu vill Liam inte ens veta av dem längre.

– Han vill inte ha dem längre. De har legat på köksbänken för att han inte ska nå dem. Han tittar på dem ibland, säger "dumma fiskar" och går därifrån, säger Elaine Patterson.

Hon varnar andra föräldrar för de populära leksakerna i ett inlägg på Facebook. Hon kritiserar även leksaksbutiken Toys R Us som är återförsäljare av produkten som kallas "Little Tikes".

– Jag tror inte att det bara är mig det här har hänt. Det måste finnas fler föräldrar som tyvärr kommer uppleva samma sak. Att det läcker ut batterisyra ur produkter som är ämnade för små barn är skrämmande.

Toys R Us: "Vi är mycket ledsna"

När Expressen når butikschefen för Toys R Us i Linköping är hon fåordig.

– Vill du prata får du ringa till vårt huvudkontor och prata med dem, säger hon.

Jon Vastrup, produktsäkerhetsexpert på Toys R Us, beklagar det som inträffat, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är mycket ledsna att höra att en leksak som köpts i en av våra butiker kan ha varit orsaken till att ett barn har utslag och vi hoppas att barnet återhämtar sig helt efter olyckan, säger han.

Tillverkaren kommer att informeras om Little Tikes och orsaken kan vara ett fabrikationsfel i just de fiskarna som Elaine Patterson köpte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen