Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekot gör ny ändring efter avslöjandet om reportern

Umgicks medan SR-reportern granskade hans fall.
Raad al-Duhan, som klassats som ett nationellt säkerhetshot av Säpo, inledde en relation med en SR-reporter.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Klas Wolf-Watz, chef för Sveriges Radio Ekot: ”Det finns naturligtvis flera lärdomar.”
Foto: Sveriges Radio / Pressbild
Radiohuset i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under en granskning utvecklade SR-reportern och islamisten Raad al-Duhan en relation.

Ekot har fått hård kritik för att ha haft kvar reportagen – och lägger nu till ett nytt förtydligande till artiklarna.

Det har blivit en kritisk debatt i media om de här inslagen. Vi vill fortsatt ge publiken en möjlighet att ta del av inslagen”, står det.

Det var i maj som Doku avslöjade att en tidigare SR-reporter hade inlett en personlig relation med islamisten Raad al-Duhan, 36, i samband med att hon granskade hans fall i flera reportage. 

Raad al-Duhan hade även tillgång till reporterns lägenhet i Stockholm under tiden som hon var utsänd utomlands, vilket Expressen tidigare avslöjat. 

Raad al-Duhan har av regeringen och Säpo bedömts som ett säkerhetshot – något han själv ställer sig oförstående till.

Efter Dokus avslöjande följde en kritikstorm mot Sveriges Radio, som då startade en intern granskning.

”Vi vill ge publiken möjlighet att ta del av inslagen”

Nu skriver Ekots chef Klas Wolf-Watz en lång redogörelse av händelseförloppet i ett blogginlägg. Han skriver att han fick veta om den vänskapliga relationen före Dokus granskning och att reportern därefter togs ur tjänst – och sa upp sig i oktober 2020.

Wolf-Watz konstaterar att han kommit fram till att publiceringarna ska få ligga kvar – men tillsammans med en ny klargörande text. Även efter den senaste granskningen la Ekot in en kort text efter publiceringarna där de förklarade att Ekot har fått kritik för rapporteringen – men nu förlängs alltså den texten. 

Den förnyade texten lyder: 

Opartiskhet och saklighet är grundbultar i SR:s uppdrag liksom i Ekots rapportering. Det har blivit en kritisk debatt i media om de här inslagen. Vi vill fortsatt ge publiken en möjlighet att ta del av inslagen men vill också att publiken ska få kunskap om hur Ekots ansvarig utgivare Klas Wolf-Watz resonerat. Det kan ni läsa om här” skriver SR och länkar till Wolf-Wats blogginlägg. 

Vill vara öppna

Wolf-Watz låter publiceringarna ligga kvar för att ”vara öppna mot publiken” och göra det möjligt ”att granska dem i framtiden”.

Ekot har också fått hård kritik för att inte själva ha rapporterat om det som hänt direkt när det blev känt för cheferna. Men Klas Wolf-Watz anser fortfarande inte att SR skulle ha gjort en egen publicering om den tidigare reporterns relation med sitt intervjuobjekt. 

Att publicera uppgifter utifrån den relationen och de samtal som förts hade knappast varit möjligt utan att riskera att bryta mot både personalsekretess och det som kallas för god sed på arbetsmarknaden.” Därtill anser han att en sådan publicering hade riskerat orsaka en stor publicitetsskada ”för en enskild”, samt ”hat och hot” riktade mot reportern.

”Flera lärdomar” 

Klas Wolf-Watz poängterar även att det ”finns flera lärdomar att dra från en sådan här situation”. 

Han nämner då att han kunde ha gjort en fördjupad analys över situationen tidigare – exempelvis redan i september 2020 eller efter Dokus avslöjande i maj. 

”Det fanns samtidigt ingen grund för att misstro de uppgifter jag hade vid endera tillfälle”, tillägger Wolf-Watz. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!