Frankrike befinner sig i ett ekonomisk akutläge säger landets president Francois Hollande. Foto: Georges Gobet / Pool / Epa / Tt
Frankrike befinner sig i ett ekonomisk akutläge säger landets president Francois Hollande. Foto: Georges Gobet / Pool / Epa / Tt

Ekonomiskt krisläge utlyst i Frankrike

Publicerad

Frankrike befinner sig i ett ekonomisk akutläge. Det säger landets president Francois Hollande, uppger nyhetsbyrån AP.

Frankrikes ekonomi har varit skakig ända sedan eurokrisen bröt ut, även om officiella företrädare gärna framställer nationen som en ekonomisk stormakt jämförbar med Tyskland.

Frankrikes två största problem är en hackande tillväxt nära noll och en arbetslöshet som bitit sig fast över 10 procent.

"Krisläge för hela landet"

Men sedan en tid tillbaka tar president Francois Hollande bladet från munnen, och pratar om ett krisläge för hela landet.

På måndag presenterar Hollande i ett tal en serie förslag för att reformera hela ekonomin, uppger AP.

Bland annat handlar det om att minska de anställdas makt på arbetsmarknaden, även om Hollande i ett första steg inte säger sig vara beredd att luckra upp den 35-timmarsvecka som gäller i Frankrike.

I talet säger sig Hollade inte vilja utnyttja de extraordinära befogenheter en president som utlyser kristillstånd har till sitt förfogande.

Börsen i Paris backar

Parisbörsen handlas strax under noll på måndagen, och har backat nästan 10 procent sedan årsskiftet.

Förra året mäktade inte Parisbörsen matcha till exempel Stockholmsbörsens uppgång med 6,7 procent, utan steg med mer måttliga 4,8 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen