Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomiska läget är värre än finanskrisen

Tom uteservering mitt i StockholmFoto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Finansregionråd Irene Svenonius vill se att fler testas för corona.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vi kan konstatera att utvecklingen är värre nu än under IT-bubblan 2001 och finanskrisen 2008, meddelar finansborgarråd Anna König Jerlmyr.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin har drabbat Stockholmsområdet hårt. 

Konkurserna ökar och var åttonde sysselsatt i Stockholm är permitterad eller varslad.

– Vi kan konstatera att utvecklingen är värre nu än under IT-bubblan 2001 och finanskrisen 2008, meddelar finansborgarråd Anna König Jerlmyr. 

Under torsdagsförmiddagen höll Stockholmsregionen en gemensam pressträff, med anledning av det hårda läget inom näringsliv, ekonomi och arbetsmarknad i länet.

Beskeden var dystra. Enligt finansborgarråd Anna König Jerlmyr har Stockholms län drabbats hårt. Hårdare än IT-bubblan 2001 och finanskrisen 2008. 

– Var åttonde sysselsatt i Stockholm är permitterad eller varslad. Vi har över 10 000 fler arbetslösa varje vecka än under normalläge. 

– Situationen är mycket allvarlig, säger hon. 

Anna König Jerlmyr nämner turist- och restaurangbranschen som hårdast drabbad. Sedan februari har stadens restauranger och barer stängt ner. En efter en. 

Minskade skatteintäkter med 1,7 miljarder 

Man spår att arbetslösheten kommer ligga på 11 till 13 procent under 2021. 

– När vi har börjat titta på hur skatteunderlaget har påverkats i Stockholms stad så ser vi att det innebär, i år, minskat skatteunderlag med 1,7 miljarder kronor.

Under presskonferensen presenterar Anna König Jerlmyr två olika scenarior för 2020 och 2021.

– För i år gäller scenario ett, att vi ser att det sker en återhämtning under kvartal tre, men också att det blir konkurser och arbetslöshet trots olika krisåtgärder, och en arbetslöshet på 11 procent 2021

– Scenario två innebär ett mer utdraget förlopp, att återhämtningen kommer att inledas i kvartal fyra. Vi kommer att ha mer omfattande konkurser och högre arbetslöshet. vilket också kommer att fördröja återhämtningen. Här ser vi en arbetslöshet som spås vara 13,5 procent över 2021.

”Vi står för 35 procent av Sveriges BNP”

Finansregionråd Irene Svenonius säger att coronakrisen kommer att kännas av flera år framöver. Och att fler konkurser är väntade.

– Människors hela livsverk går omkull, vilket förstör hela samhällsekonomin. Nästa steg är att det går ut över kommuner, regioner och slutligen statens skatteintäkter. Vi kommer se en tuff utveckling flera år framöver, säger hon.

– Stockholm är otroligt viktig för hela landets ekonomi. Vi står för 35 procent av hela den nationella bruttonationalprodukten. Och ungefär hälften av statens skatteintäkter.

Hälften av alla varsel i coronakrisen har skett i Stockholm – se klippet från presskonferensen.
Irene Svenonius: ”Kapacitet för 15 000 i veckan – det är under utökning”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!