Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gifta paret – båda får ekonomipriset

Ekonomipriset går till Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer – se tillkännagivandet.
Esther Duflo en av tre som tilldelas Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2019.Foto: Jose Vicente / Ap
Esther Duflo.
Kungliga vetenskapsakademien.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abhijit Banerjee.
Michael Kremer.
1 / 7

Esther Duflo, Abhijit Banerjee, och Michael Kremer har vunnit Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2019.

De prisas gemensamt för sitt arbete för att ”mildra fattigdomen”.

Esther Duflo, 46, är den andra kvinnan i historien att vinna Ekonomipriset. Hon är gift med Abhijit Banerjee, 58.

Under måndagen offentliggjordes vem som vinner årets ”Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. De tre som delar priset är:

Esther Duflo, född 25 oktober 1972. Hon är en fransk nationalekonom, för närvarande professor i fattigdomslindrande och utvecklingsekonomi (Poverty Alleviation and Development Economics) vid Massachusetts Institute of Technology i USA.

Abhijit Banerjee är en amerikansk ekonom född 1961 och jobbar ihop med Duflo i frågor som rör bekämpningen av fattigdom. Han är medgrundare till Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab.

Michael Kremer är också en amerikansk ekonom, född, 1964, som tidigare belönats med flera utmärkelser. Hans forskning har varit fokuserad på hur man kan förändra livssituationen för fattiga i världen.

– Fattiga människor tros vara antingen lata eller icke företagsamma. Vi försöker inte hitta rötterna till fattigdom. Men låt oss göra det, hitta problemen ett efter ett och adressera dem, säger Esther Duflo på telefon in till Kungliga Vetenskapsakademien när ekonomipriset presenteras.

Duflo säger också att hon som pristagare, blott den andra hittills i ekonomi, ser sig som en representant för alla kvinnor som forskar på det ekonomiska området. 

Hur prispengarna ska användas återstår att se.

– Vi får sätta oss vi tre och fundera ut hur vi bäst ska använda dem.

Man kan förmoda att det är dubbel glädje i familjen sedan både franskfödda Esther Duflo och Abhijit Banerjee född i Calcutta, Indien, vunnit ekonomipriset. De är ett par och har varit gifta sedan 2015. Paret har också barn ihop.

”För att mildra global fattigdom”

Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, konstaterar att trion får priset för deras ”experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

Denna forskning har avsevärt förbättrat vår förmåga att bekämpa global fattigdom, och på bara två årtionden har deras experimentella tillvägagångssätt förvandlat utvecklingsekonomin till ett blomstrande forskningsfält.

I korthet handlar det om att dela upp den stora frågeställningen i mindre, mer hanterbara, frågor - till exempel vilka specifika åtgärder som är mest effektiva för att förbättra elevers skolresultat eller barns hälsotillstånd.

”De har visat att man vanligen kan besvara sådana mindre, mer väldefinierade, frågor med hjälp av noggrant utformade experiment bland direkt berörda människor”, skriver KVA i ett pressmeddelande.

Prissumman är på nio miljoner

Förra året delades priset mellan William D Nordhaus, 77, från Yale University och Paul M Romer, 62, från Stern School of Business i New York.

Prissumman är på 9 miljoner kronor, lika mycket som de övriga Nobelpriserna.

Ren statistiskt sett är det mest troligt att pristagaren är en äldre man. Endast en kvinna har vunnit Ekonomipriset.

https://twitter.com/NobelPrize/status/1183681045591445504

Inget ”egentligt” Nobelpris

När Alfred Nobel i sitt testamente instiftade Nobelpriserna så nämndes inget om ekonomi. 

Priset instiftades 1968 av Riksbanken vid dess 300-årsjubileum såsom ”Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. 

Nobelstiftelsen godkände priset och Kungliga Vetenskapsakademien åtog sig att utse pristagare, medan Riksbanken lovade att varje år stå för prispengarna med samma belopp som gäller för övriga priser.

Nobelpriset har delats ut sedan 1901.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!