Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekobrottsmyndigheten utreder spelbolagets vd

Företaget har starkt ifrågasatts av Skatteverket. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kambuas ägare och vd Stefan Sandström av Ekobrottsmyndigheten, skriver Di.

Spelbolaget Kambua pekas ut som en bluff av bland annat Skatteverket, men har trots det fått draghjälp från idrottsstjärnor som Tomas Brolin, JO Waldner och den numera bortgångne Frank Andersson.

Nu utreds Kambuas ägare och vd Stefan Sandström av Ekobrottsmyndigheten, erfar  Dagens industri

Kambuas ägare och vd Stefan Sandström misstänks för brott i en utredning vid Ekobrottsmyndigheten, EBM. Misstankarna gäller grovt skattebrott och bokföringsbrott, uppger källor till Di. EBM har avböjt att kommentera Di:s uppgifter.

Men Stefan Sandström själv förnekar inte uppgifterna om en pågående brottsutredning. 

"Det är inget annat än en pågående förundersökning som pågått länge", skriver han i ett mejl till Expressen. 

 

Får draghjälp av idrottsstjärnor

Det var i juni som Expressen först kunde avslöja hur Kambua, som pekas ut som en bluff, använder stora idrottsnamn som JO Waldner, Tomas Brolin och numera bortgångne Frank Andersson som "ambassadörer" för sin verksamhet. 

https://youtu.be/TRjXOIy5dww

Företaget har starkt ifrågasatts av Skatteverket. Myndigheten har inte kunnat konstatera att Kambuas verksamhet verkligen finns. 

– Skatteverket anser att inget tyder på att någon affärsmässig verksamhet överhuvudtaget har bedrivits i Kambua International Ldt, skriver Skatteverket i ett omprövningsbeslut från 2016, som rör Kambuas vd Stefan Sandströms skattskyldighet. 

Enligt myndigheten består Kambua av ett så kallat pyramidupplägg. Det skulle i så fall innebära att den avkastning som utlovas finansieras av att nya kunder hela tiden tillför nya pengar. 

"Skatteverket har helt fel"

Bolagets affärsidé går ut på att kunder sätter in pengar hos Kambua, som sedan via en mjukvara och dess algoritmer väljer ut spel som kundernas pengar ska satsas i. Algoritmen avgör om pengarna ska satsas på en vinst eller en förlust för exempelvis ett lag i ett visst spel. Enligt bolaget har man via denna kombination av investerings- och tipsverksamhet kunnat ge kunderna en skyhög avkastning på 25 procent per år. 

Sportlegendarerna JO Waldner, Frank Andersson och Tomas Brolin har gjort reklam för kritiserade bolaget Kambua.

Anklagelserna mot Kambua från bland annat Skatteverket, och från tidningen Barometern, har kraftigt dementerats av Stefan Sandström. Enligt honom har Skatteverket helt fel när myndigheten beskriver Kambua som ett pyramidupplägg. 

– De har helt fel och det kommer också att visa sig. Det är en pågående tvist där jag och mina advokater inte alls delar Skatteverkets uppfattning, sa Stefan Sandström till Expressen i juni. 

Mattias Frisk, agent för JO Waldner, skrev i juni i ett mejl att JO Waldner (och Frank Andersson) vet att Skatteverkets beskrivning är fel och att de dagligen får en redovisning av placeringarna, utfallen och avkastningen. Tomas Brolin valde att inte kommentera. 

Expressen har sökt JO Waldner och Tomas Brolin. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!