Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FI varnades om ryska bolaget – ingen agerade

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

– Vi har inga kommentarer, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

En utredning inleds även av den estniska polisen, skriver DN. 

Samtidigt rapporterar SvD att Finansinspektionens ledning ignorerade varningar från sina egna experter för det ryska bolag som nu pekas ut som inblandat i penningtvättshärvan. 

Chefsåklagare Thomas Langrot på Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, har i dag beslutat att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Misstankarna grundar sig i huvudsak på de uppgifter som framkommit med anledning av Dagens Nyheters artikel om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning, U G i förra veckan. 

”Finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett”

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatta utredningen får visa vilken information som lämnats, säger Thomas Langrot, som i nuläget inte kommer att ge några ytterligare kommentarer.

https://twitter.com/Ekobrottsmyndig/status/1100699992531050496

Estnisk polis startar egen utredning

Under onsdagskvällen rapporterar DN att polisen i Estland startat en utredning om Swedbank. Den inkluderas i förundersökningen som tidigare inletts mot Danske Bank.

– Om vi ser att det finns skäl att dela upp utredningarna så blir Swedbank en egen förundersökning. Men det vet vi inte än. I dag är det en del av utredningen om Danske, säger Olja Kivistik på den estländska åklagarmyndigheten till DN. 

Enligt tidningen ska utredningen ha påbörjats i samband med att SVT:s ”Uppdrag granskning” publicerade sina avslöjanden om Danske Bank. 

Samtidigt som avslöjandet kom i Sverige ska den estniska tidningen Postimees, som samarbetar med SVT-programmet, ha gjort avslöjanden om misstänkt penningtvätt kopplat till Swedbank i Estland.

FI:s ledning struntade i varning

I SVT:s ”Uppdrag granskning” pekas det ryska kolbolaget Carbo One ut som inblandat i penningtvättshärvan inom Swedbank. Svenska Dagbladet rapporterar nu att Finansinspektionens experter redan år 2017 varnade specifikt för att Carbo One kunde komma att utnyttja Swedbank för penningtvätt. 

Experterna varnade också generellt för brister i Swedbanks och SEB:s skyddsnät mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

I en promemoria från 2017 som SvD tagit del av skriver utredarna:

”Båda bankerna har åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. FI ska då ingripa. Undersökningsgruppen föreslår att områdescheferna beslutar att ta vidare ärendena till chefsjuristen för sanktionsprövning.”

Men Finansinspektionens ledning struntade i varningen och ingrep inte. Först förra veckan, efter Uppdrag gransknings första reportage, meddelade Finansinspektionen att man skulle inleda en granskning tillsammans med den estniska Finansinspektionen utifrån de uppgifter som framkommit i SVT.

 

 

Misstänkt penningtvätt i Baltikum – detta har hänt

19 september 2018: En advokatbyrå presenterar sin utredning av Danske Bank, som visar att tusentals utländska kunder i bankens filial i Estland kan misstänkas för penningtvätt – totalt rör det sig om motsvarande 2 000 miljarder kronor. Danske banks vd får sparken samma dag.

 

3 oktober 2018: Swedbanks aktie rasar efter uppgifter från Bloomberg som indikerar att fler banker är inblandade i Danske Banks penningtvätthärva. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen försäkrar dock i intervjuer att hennes bank inte varit inblandad i skandalen. 2011-2014 var hon chef för den baltiska verksamheten.

 

20 februari 2019: SVT:s ”Uppdrag granskning” har kartlagt hemliga dokument som avslöjar att 50 kunder i Swedbank har kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken mellan 2007-2015. Alla visar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt.

Samtidigt har motsvarande 150 miljoner kronor från en gigantisk rysk skattekupp passerat Swedbank i Baltikum – kopplat till fallet med skatterevisorn Sergej Magnitskij som hittades död i ett häkte i Moskva efter att ha vittnat mot högt uppsatta ryska tjänstemän, politiker och domare.

 

21 februari 2019: Swedbank tillsätter EY som extern utredare av penningtvättshärvan. Efter knappt en vecka ersätts revisionsfirman av Forensic Risk Alliance, FRA – efter uppgifter om att EY har kopplingar till bankens koncernledning samt att revisionsfirman själva är föremål för granskning i spåren av Danske Bank-skandalen.

 

26 februari 2019: Efter avslöjandet om den misstänkta penningtvätthärvan har Swedbanks värde rasat med omkring 40 miljarder kronor. DN avslöjar att Swedbanks största ägare informerades om ”Uppdrag granskning” flera dagar i förväg – medan småsparare och resten av marknaden fick information i samband med SVT:s publicering.

 

27 feburari 2019: SVT avslöjar nya uppgifter om personer som misstänks för penningtvätt genom konton i Swedbank i Baltikum. Bland annat en mäktig rysk oligark och Ukrainas tidigare president.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!