Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efterlyste affärsmannen greps av polis i Ungern

Foto: POLISEN

Emil Amir Ingmanson, numera Max Serwin, har gripits efter en tid på flykt.

Han har arresterats av ungersk polis.

– Det är korrekt att han har gripits, säger kammaråklagare Arne Fors, som nu misstänker honom för nya brott.

Svenska ambassaden i Budapest är underrättad och konsulär personal väntas träffa honom senare under onsdagen.

Den internationellt efterlyste svenske affärsmannen är huvudperson i Falcon Funds-härvan där 22 000 pensionssparare blev blåsta på runt två miljarder kronor.

Den i dag 41-årige Emil Amir Ingmanson, som via både sin svenske försvarare och brittiska advokater i London förnekat brott, är en av de allra viktigaste pusselbitarna i pensionshärvan kring det skandalomsusade premiepensionsbolaget Falcon Funds som var registrerat på Malta. 

22 000 pensionssparare blev i ett första läge blåsta på drygt två miljarder, men polisen har senare lyckats spåra drygt 1,2 miljarder som förts tillbaka till pensionsspararna. 800 miljoner kronor är dock fortfarande borta, anser Pensionsmyndigheten.

Första gången affärsmannen greps var i december 2017 på Heathrow utanför London, sedan svensk åklagare utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Under året har han med olika advokater i London stridit för att inte utlämnas till Sverige.

Efterlystes via Interpol

I november, några dagar före han skulle få besked om utlämning till Sverige, flydde Ingmanson efter en längre tid i nattlig husarrest.

Det fanns inga kända spår efter affärsmännen.

En speciell efterlysning via Interpol ledde till att polisens speciella FAST-grupp påbörjade en jakt efter affärsmannen över hela världen.

Den i dag 41-årige  Emil Amir Ingmanson, som är född i Katarina församling i Stockholm, är numera formellt bosatt i Surrey utanför London med sin familj. Flytten skedde från Malta där Ingmansson formellt bott sedan 2012.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare nyligen har gripits i Ungern, säger presschefen Patric Nilsson vid UD.

Kammaråklagare Arne Fors - som leder utredningen kring Falcon Funds-härvan - har också fått gripandet av Ingmanson bekräftat. Han har också begärt att "Falcon Fundsmannen" ska häktas på nya misstankar.

– Det gäller grovt penningtvättbrott och grov trolöshet mot huvudman, säger Arne Fors till Expressen.

En ny häktningsförhandling ska hållas om detta på fredag i Stockholms tingsrätt - utan Ingmanson eftersom den rättsprocessen kring hans överlämnade till Sverige kan dra ut på tiden. Åklagaren har begärt honom häktad i sin frånvaro för de nya brotten.

Advokat Stefan Häge, Ingmansons tidigare försvarare, har haft en kort telefonkontakt med honom efter gripandet. Han vill dock inte gå in närmare på vad de talade om på telefon.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!