Ewran Mersin – Allras chef i Dubai – är häktad i sin frånvaro. Foto: /Ewran Mersin – Allras chef i Dubai – är häktad i sin frånvaro. Foto: /
Ewran Mersin – Allras chef i Dubai – är häktad i sin frånvaro. Foto: /
Olle Marcusson (t v), chef för Allras dotterbolag i Luxemburg och Allra-grundaren Alexander Ernstberger sitter i var sin häktescell på Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADETOlle Marcusson (t v), chef för Allras dotterbolag i Luxemburg och Allra-grundaren Alexander Ernstberger sitter i var sin häktescell på Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Olle Marcusson (t v), chef för Allras dotterbolag i Luxemburg och Allra-grundaren Alexander Ernstberger sitter i var sin häktescell på Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger har suttit häktad sedan fredagen den 13 oktober. Hangår nu med på att sitta häktad ytterligare två veckor. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADETAllras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger har suttit häktad sedan fredagen den 13 oktober. Hangår nu med på att sitta häktad ytterligare två veckor. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger har suttit häktad sedan fredagen den 13 oktober. Hangår nu med på att sitta häktad ytterligare två veckor. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

Efterlysta direktörerna har spårats av polisen

Publicerad

Två av huvudpersonerna i Allra-härvan som jagas av polis håller på att ringas in.

Det gäller direktörerna Ewran Mersin och Mattias Bengtsson, båda häktade och efterlysta.

– Vi famlar inte helt i mörker var de befinner sig, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Samtidigt protesterar nu advokat Per E Samuelson mot att åklagaren kräver  fortsatt häktning av hans klient Olle Marcusson.

De två efterlysta direktörerna är viktiga pusselbitar i den pågående polisutredningen där uppåt 130 000 PPM-sparare misstänks ha blivit blåsta på flera hundra miljoner kronor.

Ewran Mersin, 40, chef för Allras kontor/dotterbolag i Dubai, häktades den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

 

LÄS OCKSÅ: Ewran Mersin skriver om sitt lyxliv 

 

Mattias Bengtsson, 39, med koppling till bland annat Oak Capital, företaget som användes som mellanhand när Svensk Fondservice innan namnbytet till Allra, placerade fondspararnas pengar.  Oak Capital misstänks ha använts för att ha mjölkat ur fonderna på pengar genom bland annat dolda avgifter. Bengtsson är häktad sedan i fredags för grovt penninghäleri. 

Lyxbilen i beslag

Hemma hos Mattias Bengtsson i Stockholm slog Kronofogden till så sent som i tisdags. Personal från myndigheten la då beslag på hans lyxbil Maserati Gran Turismo. Bilen stod inne i en gallerbur i ett garage, men en ditkallad låssmed klippte av den kätting som låste in fordonet. Bilen saknade nummerplåtar. Även hans lägenhet på två rum och kök, togs i kvarstad.

Ewran Mersin, 40, chef för Allras kontor/dotterbolag i Dubai, häktades den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Båda är försvunna och numera också efterlysta sedan de häktats av Stockholms tingsrätt.

Försökte locka hem Mersin och Bengtsson

Polisen och åklagaren har gjort misslyckade försök att locka hem de Mersin och Bengtsson mot att de inte skulle bli internationellt efterlysta eller drabbas av en europeisk attesteringsorder.

 

LÄS OCKSÅ: Mattias Bengtsson häktad i sin frånvaro 

 

Taktiken har dock inte fungerat. Men de två ska enligt uppgift ha blivit inringade geografiskt var de befinner sig.  Uppgiften bekräftas från åklagarhåll.

– Vi famlar inte helt i mörker var de befinner sig, säger kammaråklagare Thomas Hertz, utan att vilja lämna några detaljer.

Gripanden inom kort?

– Inga kommentarer.

Inlåsta i 30 dagar

På Kronobergshäktet i Stockholm sitter två andra nyckelpersoner i Allra-härvan i var sin häktescell som hoppats få bli frisläppta. De har nu suttit inlåsta i 30 dagar, förutom avbrott för förhör, och den obligatoriska timmen i Kronobergshäktets rastgård.

 

LÄS OCKSÅ: Allraägarnas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet  

 

Det gäller Allragrundaren Alexander Ernstberger, 31, och direktören Olle Marcusson, 40, chef för bolagets dotterbolag i Luxemburg. 

Sent på torsdagseftermiddagen begärde kammaråklagare Thomas Hertz att de ska hållas häktade i två veckor till och med restriktioner. Det är oklart om det blir formella omhäktningsförhandlingar eller om de accepterar ännu en häktningsperiod.

Försvårar det utredning att Ewran Mersin och Mattias Bengtsson inte är gripna?

– Försvårar utredningen är att ta i. Men en stor del av skälen till att de (Ernstberger och Marcusson) sitter häktade beror på dessa personer, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Åklagaren fruktar helt enkelt att om Ernstberger och Marcusson är fria kan de prata ihop sig med Mersin och Bengtsson.

Försvaret protesterar mot fortsatt häktning

Advokat Per E Samuelson, som försvarar Olle Marcusson, är upprörd över resonemanget och kräver att hans klient ska friges.

– Vi begär en omhäktningsförhandling under fredagen, säger han.

Och Per E Samuelson är klar med sin strategi inför förhandlingen:

– Det faktum att två personer är häktade i sin frånvaro innebär inte att en annan person ska sitta frihetsberövad. Även om det är så att min klient ska kunna kontakta de här personerna så är det inte förbjudet. Det som är förbjudet att man tar illojala kontakter, att man för det med ont uppsåt gör det för att sabotera utredningen. Det finns inga sådana signaler runt min klient. Han är välutbildad, välanpassad person och helt ostraffad tidigare.

Däremot har Allra-grundaren Alexander Ernstberger accepterat ännu en häktesperiod utan någon domstolsförhandling i Stockholms tingsrätt.

Olle Marcusson kommer att ställas inför en häktningsdomare under fredagen.

 

De är formellt misstänkta i Allra-härvan:

• Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, sitter häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott. Han häktades första gången fredagen den 13 oktober. Har accepterat en tredje häktningsperiod.

• Olle Marcusson, 40, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson förnekar brott. Häktades första gången fredagen den 13 oktober.

• Den förre Allra–direktören Johan Bergsgård, 47, greps på morgonen den 26 september och häktades tre dagar senare. Släpptes den 13 oktober med reseförbud. Bergsgård, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, har fått sitt pass beslagtaget.

• Ewran Mersin, 40, chef för Allras dotterbolag i Dubai. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott via sin försvarare.

• Mattias Bengtsson, 39, häktad i sin fråvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Försvararen, advokat Sargon De Basso, har i tingsrätten uppgett att hans klient förnekar brott.

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen