Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlyst Allra-direktör gömmer sig i Turkiet

Ewran Mersin, direktör för Allras dotterbolag i Dubai, hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med.Foto: / ALLRA
I Turkiet, med cirka 80 miljoner invånare, misstänks den jagade Allradirektören Ewran Mersin gömma sig. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker att Allradirektören Ewran Mersin, 40, gömmer sig i Turkiet. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Allras huvudkontor i centrala Stockholm. Här har polisen tidigare gjort razzia.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Allras direktör i Dubai Ewran Mersin, 40, är häktad i sin frånvaro och efterlyst. 

Han misstänks ha varit med och snuvat 130 000 pensionssparare på hundratals miljoner kronor – och befinner sig nu på rymmen.

– Ewran är turkisk medborgare och vi tror att han befinner sig i Turkiet, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Under fredagen omhäktades Allras tidigare fondchef i Luxemburg, Olle Marcusson, 40, som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Olle Marcusson hade inför förhandlingen krävt att få bli försatt på fri fot och har under den långa häktestiden hela tiden förnekat brott.

Samtidigt sitter Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger kvar i häkte som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han hade redan på torsdagskvällen förklarat att han sitter kvar två veckor till på Kronobergshäktet.

Under torsdagen kunde Dina Pengar berätta att snaran även håller på att dras åt kring de Allradirektörer, Ewran Mersin och Mattias Bengtsson, som är efterlysta för deras misstänkta inblandning i härvan.  

LÄS MER: Efterlysta direktörerna har spårats av polisen 

Ewran Mersin misstänks för grov trolöshet mot huvudman

Efter förhandlingen talade Dina Pengar med kammaråklagare Thomas Hertz om den efterlyste direktören för Allras dotterbolag i Dubai, Ewran Mersin, 40. Han häktades i sin frånvaro den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, ett brott som han förnekar via sin försvarare.

– Ewran är turkisk medborgare och vi tror att han befinner sig i Turkiet, säger Thomas Hertz.

LÄS MER: Efterlyste Allrachefen skriver om sitt liv i lyx 

Efterlyste gängledaren drev gym i semesterparadiset

Att få en turkisk medborgare som misstänks för brottslighet i Sverige utlämnad från landet är ingen lätt uppgift. Turkiets utlämningsavtal med Sverige inbegriper inte att landet behöver lämna ut egna medborgare. 

Exempelvis har ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, Denho Acar, kunnat leva öppet i det turkiska semesterparadiset Marmaris där han driver gym. Trots att Sverige efterlyst Acar och begärt honom utlämnad som misstänkt för ett brandattentat mot ett Göteborgscafé 2006. 

Till slut, 2014, tog åklagaren tillbaka efterlysningen och överlämnade utredningen till turkiska myndigheter. 

LÄS MER: Misstänkt nyckelperson häktades i Allrahärvan 

Folkmordsrättegångarna visar hur länder kan samarbeta

Efter svårigheter i utredningen, bland annat med att höra vittnen, ställde turkiska myndigheter  in den planerade rättegången mot Denho Acar.  

Ewran Mersin hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med. Och det är en del av dessa affärer under 2012 som är i fokus för polisens utredning. Oak Caital misstänks ha använts som mellanhand för att mjölka  pensionsspararna på pengar i form av dyra avgifter.

Ewran Mersin är också en central person i Ekobrottsmyndighetens, EMB:s, utredning. Polis och åklagare anser att det är viktigt att få honom förhörd.

Kammaråklagare Thomas Hertz verkar försiktigt positiv till utsikten att få Ewran Mersin prövad för Allrahärvan – fast i Turkiet. 

– Det är som i Sverige, vi lämnar inte gärna ut svenska medborgare till brott de misstänks för i andra länder. Däremot säger vi att vi kan pröva dem i svensk domstol för dessa brott. Och det har vi bland annat kunnat se med prövningar av folkmord i Rwanda i svensk domstol, säger Thomas Hertz. 

De misstänkta i Allrahärvan

• Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, sitter häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott. Han häktades första gången fredagen den 13 oktober. Har accepterat en tredje häktningsperiod.

• Olle Marcusson, 40, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson förnekar brott. Häktades första gången fredagen den 13 oktober.

• Den förre Allra–direktören Johan Bergsgård, 47, greps på morgonen den 26 september och häktades tre dagar senare. Släpptes den 13 oktober med reseförbud. Bergsgård, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, har fått sitt pass beslagtaget.

• Ewran Mersin, 40, chef för Allras dotterbolag i Dubai. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott via sin försvarare.

• Mattias Bengtsson, 39, häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Försvararen, advokat Sargon De Basso, har i tingsrätten uppgett att hans klient förnekar brott.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!