Ewran Mersin, direktör för Allras dotterbolag i Dubai, hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med. Foto: / ALLRAEwran Mersin, direktör för Allras dotterbolag i Dubai, hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med. Foto: / ALLRA
Ewran Mersin, direktör för Allras dotterbolag i Dubai, hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med. Foto: / ALLRA
I Turkiet, med cirka 80 miljoner invånare, misstänks den jagade Allradirektören Ewran Mersin gömma sig. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅNI Turkiet, med cirka 80 miljoner invånare, misstänks den jagade Allradirektören Ewran Mersin gömma sig. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
I Turkiet, med cirka 80 miljoner invånare, misstänks den jagade Allradirektören Ewran Mersin gömma sig.  Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker att Allradirektören Ewran Mersin, 40, gömmer sig i Turkiet. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TVKammaråklagare Thomas Hertz misstänker att Allradirektören Ewran Mersin, 40, gömmer sig i Turkiet. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker att Allradirektören Ewran Mersin, 40, gömmer sig i Turkiet.  Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Allras huvudkontor i centrala Stockholm. Här har polisen tidigare gjort razzia. Foto: / TT NYHETSBYRÅNAllras huvudkontor i centrala Stockholm. Här har polisen tidigare gjort razzia. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Allras huvudkontor i centrala Stockholm. Här har polisen tidigare gjort razzia. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Efterlyst Allra-direktör gömmer sig i Turkiet

Publicerad

Allras direktör i Dubai Ewran Mersin, 40, är häktad i sin frånvaro och efterlyst. 

Han misstänks ha varit med och snuvat 130 000 pensionssparare på hundratals miljoner kronor – och befinner sig nu på rymmen.

– Ewran är turkisk medborgare och vi tror att han befinner sig i Turkiet, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Under fredagen omhäktades Allras tidigare fondchef i Luxemburg, Olle Marcusson, 40, som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

Olle Marcusson hade inför förhandlingen krävt att få bli försatt på fri fot och har under den långa häktestiden hela tiden förnekat brott.

Samtidigt sitter Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger kvar i häkte som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han hade redan på torsdagskvällen förklarat att han sitter kvar två veckor till på Kronobergshäktet.

Under torsdagen kunde Dina Pengar berätta att snaran även håller på att dras åt kring de Allradirektörer, Ewran Mersin och Mattias Bengtsson, som är efterlysta för deras misstänkta inblandning i härvan.  

LÄS MER: Efterlysta direktörerna har spårats av polisen 

Ewran Mersin misstänks för grov trolöshet mot huvudman

Efter förhandlingen talade Dina Pengar med kammaråklagare Thomas Hertz om den efterlyste direktören för Allras dotterbolag i Dubai, Ewran Mersin, 40. Han häktades i sin frånvaro den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, ett brott som han förnekar via sin försvarare.

– Ewran är turkisk medborgare och vi tror att han befinner sig i Turkiet, säger Thomas Hertz.

LÄS MER: Efterlyste Allrachefen skriver om sitt liv i lyx 

Efterlyste gängledaren drev gym i semesterparadiset

Att få en turkisk medborgare som misstänks för brottslighet i Sverige utlämnad från landet är ingen lätt uppgift. Turkiets utlämningsavtal med Sverige inbegriper inte att landet behöver lämna ut egna medborgare. 

Exempelvis har ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, Denho Acar, kunnat leva öppet i det turkiska semesterparadiset Marmaris där han driver gym. Trots att Sverige efterlyst Acar och begärt honom utlämnad som misstänkt för ett brandattentat mot ett Göteborgscafé 2006. 

Till slut, 2014, tog åklagaren tillbaka efterlysningen och överlämnade utredningen till turkiska myndigheter. 

LÄS MER: Misstänkt nyckelperson häktades i Allrahärvan 

Folkmordsrättegångarna visar hur länder kan samarbeta

Efter svårigheter i utredningen, bland annat med att höra vittnen, ställde turkiska myndigheter  in den planerade rättegången mot Denho Acar.  

Ewran Mersin hade en nyckelposition i finansbolaget Oak Capital som Allra, när det hette Svensk Fondservice, gjorde affärer med. Och det är en del av dessa affärer under 2012 som är i fokus för polisens utredning. Oak Caital misstänks ha använts som mellanhand för att mjölka  pensionsspararna på pengar i form av dyra avgifter.

Ewran Mersin är också en central person i Ekobrottsmyndighetens, EMB:s, utredning. Polis och åklagare anser att det är viktigt att få honom förhörd.

Kammaråklagare Thomas Hertz verkar försiktigt positiv till utsikten att få Ewran Mersin prövad för Allrahärvan – fast i Turkiet. 

– Det är som i Sverige, vi lämnar inte gärna ut svenska medborgare till brott de misstänks för i andra länder. Däremot säger vi att vi kan pröva dem i svensk domstol för dessa brott. Och det har vi bland annat kunnat se med prövningar av folkmord i Rwanda i svensk domstol, säger Thomas Hertz. 

De misstänkta i Allrahärvan

• Grundaren och tidigare vd:n Alexander Ernstberger, 31, sitter häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstberger förnekar brott. Han häktades första gången fredagen den 13 oktober. Har accepterat en tredje häktningsperiod.

• Olle Marcusson, 40, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg och nära medarbetare till Ernstberger, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Marcusson förnekar brott. Häktades första gången fredagen den 13 oktober.

• Den förre Allra–direktören Johan Bergsgård, 47, greps på morgonen den 26 september och häktades tre dagar senare. Släpptes den 13 oktober med reseförbud. Bergsgård, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, har fått sitt pass beslagtaget.

• Ewran Mersin, 40, chef för Allras dotterbolag i Dubai. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Förnekar brott via sin försvarare.

• Mattias Bengtsson, 39, häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Försvararen, advokat Sargon De Basso, har i tingsrätten uppgett att hans klient förnekar brott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen