Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter varslet: Ikea erbjuder 700 anställda att sluta

Möbeljätten erbjuder 700 anställda att sluta.Foto: SHUTTERSTOCK

 700 anställda inom Inter Ikea Systems har fått ett erbjudande om att sluta på företaget, skriver HD-Sydsvenskans näringlivssajt 8till5.se.

Erbjudandet handlar om finansiell support och annat stöd efter uppsägning. 

 Erbjudandet kom vid ett stormöte för några veckor sedan – samtliga cirka 700 anställda inom Inter Ikea Systems i nederländska Delft samt Sverige fick erbjudande om att sluta på företaget.

Inter Ikea Systems hanterar Ikeas varumärke och koncept och åtgärden är en del i Ikeas nya strategi för att öka fokus på e-handel.

– Vi vill kunna fortsätta att växa på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, och för att kunna göra det måste vi se över hur vi arbetar och uppdatera vårt uppdrag för framtiden. I detta har alla anställda kanske inte tålamod och energi för att vänta tills den nya organisationen är på plats, säger Kaisa Lyckdal, kommunikatör på Ikea Inter Systems, till 8till5.se.

 

LÄS MER: Ikea skrotar planer på nytt varuhus vid Kungens kurva 

Kan bli ändrade arbetsuppgifter

Kaisa Lyckdal berättar att det framöver bli tal om ändrade arbetsuppgifter för flertalet anställda, vilket hon menar kan vara betungande för enskilda medarbetare.

– Känner man då att man inte vill gå in i den här perioden med ovisshet i arbetet med att möta framtiden, då kanske det finns någon som vill göra något annat och då erbjuder företaget ett alternativ, säger Lyckdal, till 8till5.se.

 

LÄS MER: Oro efter Ikeas varsel: ”Ser allvarligt på det här”

Ett hundratal uppsägningar

Erbjudandet innefattar 12-24 månadslöner beroende på hur länge den anställda jobbat där. En person som jobbat sju år på företaget får 13 månadslöner och support från Trygghetsrådet.

Samtidigt pågår fackliga förhandlingar sedan Ikea varslade ett hundratal anställda i Skåne om uppsägning i maj. Uppsägningarna berör främst globala tjänster inom HR, hållbarhet, marknadsföring och kommunikation. Även det är en konsekvens av Ikeas strategi med ökad inriktning på e-handel och mindre butiker i cityläge, skriver 8till5.se.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!