Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter vaccinbeskedet – Pfizers vd sålde aktier

Vaccinet är i slutfasen.
Pfizer uppger att deras vaccin till 90 procent är effektivt att skydda mot corona.
Foto: BIONTECH SE / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Läkemedelsjätten Pfizer omsatte över 50 miljarder dollar 2019.
Foto: PETER CZIBORRA / REUTERS X03812
Pfizers vd och ordförande Albert Bourla.
Foto: KLEPONIS CHRIS/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/KLEPONIS CHRIS/CNP/ABACA

Pfizers vd Albert Bourla sålde aktier för 48 miljoner kronor i företaget samma dag som läkemedelsjätten offentligjorde sitt vaccins effektivitet.

– Ser mycket misstänkt ut, säger Daniel Taylor, expert på insiderhandel till NPR.

I måndags offentliggjorde läkemedelsjätten Pfizer att deras vaccinkandidat gav ett mycket gott skydd mot corona. Naturligtvis slog aktien i taket efter uttalandet.

Nu avslöjar radiokanalen NPR att Pfizers vd och ordförande Albert Bourla sålde aktier för 48 miljoner kronor i företaget samma dag.

Försäljningen av aktierna gjordes genom en så kallad 10b5–1 plan. Man kan säga att det är en autopilot för aktiehandel som används för att skydda beslutsfattare från anklagelser om insiderbrott. Autopiloten får med andra ord bara sättas på om beslutsfattaren inte sitter på insiderinformation som kan tänkas påverka börsvärdet.

– Det ser mycket misstänkt ut, säger Daniel Taylor, expert på insiderhandel och professor på Wharton School of the University of Pennsylvania, till NPR. 

Pfizers vd Albert Bourlas aktiehandelsplan implementerades 19 augusti i år. Dagen före läkemedelsjätten släppte data från deras vaccins fas ett-tester. Även då steg aktievärdet.

– Det är mycket olämpligt att beslutsfattare på läkemedelsföretag att implementera eller förändra sina 10b5–1 planer dagen före dem släpper data eller resultat från läkemedelstester, säger Daniel Taylor, expert på insiderhandel.

En talesperson för Pfizer säger till NPR att Bourlas aktiehandelsplan är designad för att sälja aktier när de når ett visst värde.

Se mer:

Nytt vaccin effektivt till 90 procent: ”Kan lämna pandemin bakom oss”

LÄS MER: Nytt testhaveri kring corona duger inte 

LÄS MER: Därför kan du få corona igen (premium) 

LÄS MER: Försökspersoner fick feber och huvudvärk av Pfizers vaccin 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!