Efter turbulenta tiden – hon tar över Kappahl

Elisabeth Peregi.

Elisabeth Peregi blir ny vd för Kappahl. Hon kommer närmast från flera ledande roller inom konkurrenten Lindex. 

Hon tar över efter en tid med både vinsttapp och fallande aktiekurs. 

Elisabeth Peregi har haft flera ledande roller inom Lindex, senast som chef för Sverige och Storbritannien. Men hon har också varit tillförordnad vd och koncernchef. 

Peregi tillträder vd-posten i Kappahl i vår, och efterträder då tillförordnade vd:n Göran Bille. Tidigare vd:n Danny Feltman fick avgå med omedelbar verkan i juni i år. Förklaringen var att styrelse och vd hade "olika syn på bolagets utveckling och prioriteringar". 

Kappahl har haft ett tufft år, med ett kurstapp på 43 procent. I den senaste kvartalsrapporten, för det tredje kvartalet, rapporterade klädkedjan ett stort vinsttapp. 

– Året som gick blev ett utmanande år för Kappahl. Effekter från färre besök i butik och en hård konkurrens bidrog till en försäljningsminskning på 3,2 procent, skrev tf vd Göran Bille i en kommentar. 

LÄS MER: Stort vinsttapp för Kappahl 

Dessutom orsakade styrelseordförande Anders Bülow massiv kritik mot bolaget när han i samband med ett stormöte i Mölndal den 15 juni i år kallade bolagets kvinnliga kunder i 50-årsålden för "skrynkliga tanter med vallningar som har svårt att handla på nätet".  Bülow själv förnekade till att han ska ha uttalat sig på det sättet. 

130 anställda på Kappahl undetecknade efter uttalandet ett protestbrev mot ordföranden. 

LÄS MER: Kundernas raseri mot Kappahl-ordföranden 

"Vi undrar om det är styrelsens åsikt, att kvinnor i 50-årsåldern inte får gå klädda i korta kjolar? Eller om ni anser att rätten att vara sexig tar slut vid 30? Ingen kvinna vill i dag se sig som tant och hon bryr sig inte om att män i övre medelåldern anser att vissa kläder inte lämpar sig för henne", stod det i brevet som GP tog del av. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!