Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tröjskandal: H&M stänger i Sydafrika

"Vi lyssnar" inleder H&M sin Twitteruppdatering om att de tillsatt en global mångfaldschef. Foto: Skärmavbildning Twitter.
Bilden i H&M-annonsen visar en mörkhyad pojke iklädd en grön huvtröja med texten "Coolaste apan i djungeln".Foto: / AP / TT NYHETSBYRÅN
H&M twittrar att de tillfälligt kommer stänga sina butiker i Sydafrika av omsorg om kunders och anställdas säkerhet. Foto: Skärmavbildning Twitter
Efter stormen kring den rasistanklagade tröjannonsen väljer klädjätten H&M att tillfälligt stänga ner butikerna i Sydafrika – eftersom de inte kan garantera tryggheten för de anställda. Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter stormen kring den rasistanklagade tröjannonsen väljer klädjätten H&M att tillfälligt stänga ner butikerna i Sydafrika – eftersom de inte kan garantera tryggheten för de anställda. 

Samtidigt har kedjan tillsatt en global chef för mångfald och inkludering 

"Incidenten som inträffade nyligen var heltutan avsikter, men  den demonstrerar hur stort vårt ansvar är som ett globalt varumärke", skriver kedjan på sitt Twitterkonto. 

H&M har haft en stormig vecka efter att tröjannonsen med en mörkhyad pojke väckt ramaskri runtom i världen och bland annat orsakat vandaliseringar av klädjättens butiker i Sydafrika. 

LÄS MER: H&M:s annons politisk fråga i Sydafrika efter hårda kritiken

H&M kan inte garantera anställdas säkerhet i Sydafrika

"Vi är medvetna om den senaste tidens händelser i flera av våra sydafrikanska butiker. Av omsorg för våra anställdas och kunders säkerhet har vi tillfälligt stängt alla våra butiker i området. Vi tror starkt på att rasism och fördomar i vilken skepnad eller form som helst, medveten eller omedveten, helt enkelt är oacceptabelt", skriver H&M på sitt Twitterkonto och ber upprörda människor att inte ta ut sin ilska mot butikernas personal. 

"Vi understryker att vår personal inte har något att göra med vårt dåliga omdöme att producera barnhuvtröjan eller bilden". 

Bolaget Twittermeddelande.Foto: Skärmavbildning Twitter

LÄS MER: Därför vägrar Gardell satsa pengar i H&M

H&M:s globala mångfaldschef ska driva jobbet mot rasism

H&M skriver även att de nu kommer att tillsätta en global chef för mångfald och inkludering för att jobba med värdena inom koncernen. 

"Incidenten som inträffade nyligen var heltutan avsikter, men  den demonstrerar hur stort vårt ansvar är som ett globalt varumärke. Vi har sträckt ut oss, runt hela världen, inom och utanför H&M för att få feedback. Vår målsättning att ta itu med mångfald och inkludering är genuin, därför har vi tillsatt en global chef, inom det här området, för att driva vårt arbete framåt". 

"Vi lyssnar" inleder H&M sin Twitteruppdatering om att de tillsatt en global mångfaldschef. Foto: Skärmavbildning Twitter

Bilden i annonsen visar en mörkhyad pojke iklädd en grön huvtröja med texten "Coolaste apan i djungeln".

Den har orsakat en massiv kritikstorm där den inflytelserika rapmogulen P Diddy hör till dem som riktat skarp kritik mot klädkedjan. De kritiska rösterna har dragit paralleller till kolonialt förtryck och att rasistiska skällsord som "apa" som används mot svarta. 

LÄS MER: H&M utreder tröjan – efter tunga kritiken

H&M har öppnat 17 butiker i Sydafrika

I Sydafrika har H&M under några få års tid öppnat 17 nya butiker men nu väcker den svenska klädjätten rubriker i alla medier i landet – och har blivit en politisk fråga på dagordningen i landet som tidigare plågats av den rasistiska och brutala apartheidregimen.  Under måndagen, klockan 16 svensk tid, stormade ett 40-tal rödklädda EFF-anhängare (Economic freedom fighters) Mall of Africa i Midrand i Johannesburg. Polis och säkerhetsvakter var beredda och H&M:s butik var redan stängd. 

Under lördagen var det betydligt mer stökigt då butiker vandaliserades och polisen avlossade gummikulor mot rasande demonstranter.  

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!