Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter torkan: Coops beslut ska stötta svenska bönder

Nu slår matkedjan Coop ett slag för de svenska bönderna. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Genom att slopa det utländska köttet hoppas de ekonomiskt kunna stödja Gotlands bönder. Foto: SHUTTERSTOCK

Torkan hotar svenska bönder, och rädslan att inte kunna fodra djuren är hög.

Nu ger Coop Gotland sitt stöd till bönderna genom att helt sluta med utländskt kött, något som Affärsliv Gotland var först att rapportera.

Också Ica Kvantum i Umeå hakar på bojkotten, skriver Aftonbladet.  

Torkan i Sverige är fortsatt utbredd, och trots att nöjda semesterfirare kan njuta av härlig sommarvärme är Sveriges bönder oroliga, något som Expressen tidigare rapporterat om.

Bland annat har torkan inneburit svårigheter för bönder att utfodra sina djur.

– Vi behöver regn nu för att få en tredje skörd. Annars är det katastrof. Fodret och halm tar slut, sade lantbrukaren Christer Danielsson till Expressen i förra veckan.

Nu slår dock Coop Gotland ett slag för bönderna, genom att helt och hållet sluta sälja kött från utlandet, och i stället helhjärtat satsa på svenskt kött, i synnerhet från Gotland, något som Affärsliv Gotland var först att rapportera.

 

LÄS MER: Extrema torkan blir kvar – stor brandrisk i hela landet 

 

Carl-Johan Stålhammar är vd för Coop Gotland, och den som fattat beslutet i hopp om att ekonomiskt stödja bönderna.

– Vi har haft mediebevakning och sett och hört om den stora problematik som torkan innebär för våra kära bönder. Bönderna är kärnan i vår livsmedelhandel. För oss var det ett enkelt beslut som kändes rätt i hjärtat, säger han.

”Om alla drar sitt strå till stacken blir det bra”

Grundtanken är att främst sälja kött från gotländska bönder, så långt det går, på de totalt nio Coop-butikerna som finns på ön.

– Tar det gotländska slut kompletterar vi med kött från fastlandet. Nånstans måste man värna om de som man har närmast, säger Carl-Johan Stålhammar.

Han menar att responsen hittills uteslutande har varit god, och berättar om reaktioner från några bönder.

– Det har redan nu ringt fem, sex bönder som nästan gråtit och tackat. Det känns bra i hjärtat, säger han.

– Den torkan och problematik vi har nu, om alla drar sitt strå till stacken kommer det att bli bra, avslutar Carl-Johan Stålhammar.

Och fler butiker har fattat samma beslut – Ica Kvantum i Umeå bojkottar också utländskt kött. 

– Bönderna är oerhört viktiga för oss. Genom att vi enbart säljer det svenska köttet kan de få betalt för det kött som de tvingas slakta. Sen om det blir en förlust inkomstmässigt under en kort period framåt så tycker inte jag att det är anledning nog att inte ta det här beslutet, säger Nina Högbom, Ica-handlare i Umeå till Aftonbladet. 

Också 15 Coop-butiker i och omkring Oskarshamn gick under onsdagseftermiddagen ut med att de stoppar försäljningen av utländskt kött. Däremot påpekar de att det inte gäller planerade kampanjvaror, skriver Aftonbladet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!