Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Telias vinstfall – sparkar hundratals

Trots sparpaket och minskad vinst – Telias vd Johan Dennelind ser positivt på framtiden.
Foto: Christine Olsson/TT NYHETSBYRÅN

Telia faller.

Telejätten redovisar både minskad omsättning och ett fallande resultat för senaste kvartalet – och nu väntar ett sparpaket för att få ner kostnaderna.

650 personer sparkas i Sverige.

– Det känns som en panikåtgärd, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Mitt i rapportfloden kom Telias kalldusch:

För att få ner sina kostnader minskar företaget sin personal med 850 personer totalt, varav 650 i Sverige.

Vd:n och koncernchefen Johan Dennelind kommenterar beslutet i sin kommentar till delårsrapporten:

Telia genomför sparpaket

"Under det andra kvartalet 2017 lanserade vi åtgärder för att sänka vår kostnadsbas, precis som vi sade i det första kvartalet. Den största påverkan kommer att bli i Sverige där rörelsekostnaderna fortfarande är för höga".

Joakim Bornold på Nordnet tycker att det känns som en panikåtgärd att så många får gå.

– Telias resultat är en stor besvikelse. Den svenska delen har sett allt bättre ut men verkar nu ha fått oväntat stora problem, säger han i en kommentar.


SE MER: Telias rapport: ”Lite av en besvikelse” 


Besparingarna ska genomföras snabbt.

"Åtgärderna förväntas ge effekt på kostnaderna redan under andra halvåret 2017 med en minskning på omkring 5 procent i Sverige jämfört med föregående år", skriver Dannelind.

Till Svenska Dagbladet säger han att de som får gå är hälften konsulter, hälften anställda. Det är oklart vilka städer som berörs.

– Det diskuteras mellan Sverigeledningen och facket, säger Johan Dennelind till SvD.

Minskad vinst och omsättning

Telias rörelseresultat landade på 2,3 miljarder kronor under andra kvartalet. Efter finansiella poster blev det 1,36 miljarder kronor, jämfört med 3,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol – ett tapp på över två miljarder kronor.

Efter skatter landade resultatet på minus 308 miljoner kronor.

Telejättens nettoomsättning under perioden uppgick till 19,8 miljarder kronor. En minskning jämfört med fjolårets 21,1 miljarder.

Men bolaget är ändå positivt inför framtiden.


LÄS MER: Mardrömmen fortsätter: Ny miljardsmäll för Telia 


"Vi är nu halvvägs igenom 2017 och har en bättre uppfattning avseende helårsresultatet och vårt kassaflöde. Även om, ärligt talat, Sveriges EBITDA är en besvikelse detta kvartal, så upprepar vi våra utsikter för EBITDA för helåret, baserat på en stark utveckling i andra delar, speciellt Norge, samt de vidtagna kostnadsåtgärderna som kommer att ge effekt under andra halvåret 2017", skriver Johan Dannelind i sin kommentar.

Problem för Telia i Eurasien

Telia har dragits med stora problem i bland annat Uzbekistan de senaste åren, och åkte nyligen på en miljardsmäll. 

– Att ha problem på hemmaplan var det sista Telia behövde när man borde ha fullt fokus på att lösa sina oroshärdar i Euroasien, säger Joakim Bornold.

Dennelind förnekar att Telias kunder och anställda i Sverige får betala för misstagen i Eurasien.

– Nej, det är helt skilda saker, säger han till SvD.

Ebitda-resultatet – rörelseresultatet innan räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar – blev 6,1 miljarder kronor april-juni 2017. I fjol landade det på 6,4 miljarder.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!